Waterschap Aa en Maas

Digitale watertoets bespaart tijd

Acht waterschappen in Noord- en Midden-Nederland hebben een website voor gemeenten ontwikkeld: www.dewatertoets.nl. Via deze site kunnen gemeenten de watertoets doorlopen. Voor gemeenten en waterschappen betekent dit een enorme tijdsbesparing omdat plannen die in aanmerking komen voor de korte procedure, vaak (vrijwel) direct digitaal kunnen worden afgehandeld.

Wat is de watertoets?

Gemeenten moeten sinds 2003 bij het opstellen van ruimtelijke plannen een advies bij het waterschap vragen over de gevolgen die het plan heeft op de waterhuishouding. Deze watertoetsprocedure resulteert uiteindelijk in een waterparagraaf. De waterparagraaf maakt onderdeel uit van het plan en beschrijft de gevolgen voor de waterhuishouding. In de praktijk zijn er plannen zonder, met een klein waterbelang en met een groter/groot waterbelang. Voor de tweede groep kennen de waterschappen een verkorte procedure.

Om te bepalen voor welke procedure een plan in aanmerking komt, moet een gemeente het plan toetsen aan een aantal criteria.

www.dewatertoets.nl

Op dit moment wordt ieder plan handmatig door het waterschap beoordeeld. Dit gebeurt ook voor plannen waarvoor de korte procedure volstaat. Dit vraagt in de praktijk vrij veel afstemming tussen waterschappen en gemeenten. Dat kost veel tijd, terwijl het waterbelang niet of nauwelijks aanwezig is. Om te komen tot een efficiëntere plantoetsing is de digitale watertoets ontwikkeld. Dit is een internetsite waarop de gemeenten die binnen de betrokken waterschappen liggen, zélf de watertoetsprocedure kunnen doorlopen. In het geval van de korte procedure krijgt de gemeente direct per e-mail een reactie met ook een voorgestelde tekst voor de waterparagraaf. Als het plan niet in aanmerking komt voor de korte procedure, krijgen zowel de gemeente als het waterschap een mail met daarin alle ingevulde informatie. Dit kan een hulpmiddel vormen voor een waterparagraaf. In het voorjaar zal een handleiding voor een waterparagraaf voor de normale procedure worden gemaakt, om het gemeenten ook voor complexe plannen makkelijker te maken.

De makers van ruimtelijke plannen kunnen met de nieuwe website voortaan direct zien of ze in hun plan voldoende rekening hebben gehouden met de relevante wateraspecten. Als dat niet het geval is kunnen zij zien op welke punten zij hun plan moeten verbeteren. Bijkomend voordeel voor de waterschappen is dat zijn hun werk efficiënter kunnen uitvoeren en zich met name kunnen richten op de grotere complexe plannen, waar de waterbelangen vaak een grotere rol spelen.