Gemeente Amsterdam



Persbericht
Concept

Datum 17 maart 2010

Kenmerk 061

Corporaties zetten bestuurlijke boete in bij woonfraude Illegale onderhuur dubbel bestraft; sleutel inleveren en boetes van 3.000 euro oplopend tot 18.500 euro bij herhaalde overtreding

Vanaf heden legt de gemeente Amsterdam illegale doorverhuurders van corporatiewoningen een bestuurlijke boete op voor woonfraude. Met deze maatregel gaan Dienst Wonen, Zorg en Samenleven en de woningcorporaties illegale doorverhuur te lijf. Woonstichting Eigen Haard en Woonstichting De Key starten met de inzet van de bestuurlijke boete. De maatregel wordt al ingezet op de particuliere woningmarkt voor vergunningplichtige woningen met een huur tot 548,18. Nu dus ook om doorverhuur bij de corporaties aan te pakken.

De bestuurlijk boete is een maatregel die sinds 1 januari 2010 door de gemeente Amsterdam rechtstreeks kan worden opgelegd op de particuliere woningmarkt. De maatregel moet huurders beschermen tegen misbruik van regels op de woningmarkt en heeft als doel dat er meer woningen beschikbaar komen voor de mensen die er recht op hebben. De boetes kunnen bij herhaalde overtreding oplopen tot 18.500. Omdat 75 procent van de vergunningplichtige woningen in bezit is van corporaties, is het logisch om deze maatregel ook voor deze woningen in te zetten. Prioriteit bij de corporaties ligt bij de aanpak van de doorverhuurder.

"Met zo'n krappe woningmarkt moet je alles op alles zetten om woonfraude te bestrijden", zeggen Leendert Yntema van Eigen Haard en Erik Stolp van De Key. "Illegale onderhuur staat niet alleen een rechtvaardige woonruimteverdeling in de weg, het trekt ook vaak criminaliteit en overlast aan. Met de bestuurlijke boete als nieuw middel tegen de doorverhuurders hopen we de groeiende aantallen van illegaal bewoonde woningen een halt toe te roepen." Wethouder Hans Gerson (Volkshuisvesting) is blij dat al twee corporaties de bestuurlijke boete gaan inzetten en hoopt op navolging door andere corporaties. "Corporatiewoningen moeten terechtkomen bij mensen die er recht op hebben en het langst wachten", aldus wethouder Gerson.

De praktijk: boete en sleutel inleveren De doorverhuurder is degene die wordt aangepakt met de bestuurlijke boete. De woningcorporatie en de gemeente gaan gezamenlijk verdachte woonadressen bezoeken. Als er sprake is van doorverhuur, dan gaat de corporatie over tot ontbinding van het huurcontract. Daarnaast legt de gemeente een bestuurlijke boete op. De doorverhuurder wordt op deze manier dubbel gestraft voor zijn gedrag en bovendien komt er weer een woning beschikbaar voor woningzoekenden.

Doorverhuur, kamerverhuur en fakevoordrachten De gemeente stelt prioriteit aan het inzetten van de bestuurlijke boete voor zware vormen van woonfraude waaronder doorverhuur, kamerverhuur en fakevoordrachten. Bij fakevoordrachten wordt een bewoner voorgedragen voor een woning waar hij niet daadwerkelijk gaat wonen. Of de woning wordt per kamer verhuurd. Bij doorverhuur, het .




17 maart 2010 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 061 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

illegaal onderhuren van een woning, wordt onderscheid gemaakt in de hoogte van de boete. De hoge boete ( 12.000) wordt opgelegd als de woning met winst is doorverhuurd waardoor de onderhuurder ook financieel wordt getroffen. De boete is lager ( 3.000) als de doorverhuurder de woning tegen de officiële prijs heeft doorverhuurd en er dus geen sprake is van winstbejag.

De boetes
De volgende boetes zijn in de nieuwe Regionale Huisvestingsverordening opgenomen. Voor corporatiewoningen gelden alleen de boetes voor doorverhuur. De boetes zijn maximaal 18.500:
· 340,- voor een onderhuurder die zonder huisvestingsvergunning in de woning woont; · 3.000 (en bij herhaalde overtreding 4.500) voor een huurder die zijn woning zonder huisvestingsvergunning doorverhuurt zonder dat winst is gemaakt; · 12.000 (en bij herhaalde overtreding 18.500) voor een huurder die zijn woning zonder huisvestingsvergunning doorverhuurt als wel winst is gemaakt; · 6.000 (en bij herhaalde overtreding 9.000) voor een eigenaar die zijn woning zonder huisvestingsvergunnning verhuurt; · 12.000 (en bij herhaalde overtreding 18.500) voor het zonder vergunning onttrekken van een woning aan de woningvoorraad;

Pb-061



Gemeente Amsterdam