Gemeente Oirschot

Keurmerk veilig ondernemen óók voor "Steenfort"

Eind 2007 werd voor bedrijventerreinen De Stad en De Scheper het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Continu Samenwerken door Kiwa Nederland toegekend aan de gemeente Oirschot. Op 9 maart heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om ook voor bedrijventerrein Steenfort in Middelbeers het KVO te behalen.

Â

Omdat het keurmerk na twee jaar vervalt, zijn er nieuwe certificaten afgegeven. Er is door een werkgroep veel werk verzet om opnieuw gecertificeerd te worden. Kiwa schrijft in haar rapport: âOp alle mogelijke gebieden van samenwerken, documentatie, integrale veiligheid, uitvoering plan van aanpak en evaluatie is aan de eisen voldaan. Ondernemers, politie, brandweer en gemeente erkennen de meerwaarde van dit keurmerk. Met het KVO kan de veiligheid op de bedrijventerreinen worden verbeterd.â

Â

Aan het hercertificeren ging een aantal stappen vooraf. Aan de ondernemers is een enquête gestuurd met daarin vragen over hun beleving van de veiligheid op en rond hun bedrijf. Er is een integrale schouw gehouden en in samenwerking met het MKB Nederland is door de werkgroep een analyse gemaakt van de problematiek in 2009 vergeleken met die van 2007. Uit de analyse kwam onder andere naar voren dat er een aanzienlijke verbetering is waar te nemen van de veiligheid op bedrijventerrein De Scheper. De ondernemers op bedrijventerrein De Scheper geven prioriteit aan het thema parkeeroverlast. De maatregelen die zijn genomen ten aanzien van de themaâs uit het plan van aanpak 2007 hebben geleid tot een verbetering van de veiligheid op bedrijventerrein De Stad. Vervolgens zijn er nieuwe plannen van aanpak gemaakt. Hierin staan actiepunten die de komende twee jaar uitgevoerd gaan worden. Elke twee maanden komt de werkgroep bij elkaar om er op toe te zien dat dit gebeurt. Met het besluit om ook voor Steenfort het KVO Continu Samenwerken te gaan behalen kan ook de veiligheid van dit laatste bedrijventerrein verbeterd worden.

Â

Certificaat

De gemeente krijgt het KVO-certificaat Continu Samenwerken als zij samen met betrokken partijen maatregelen nemen om de veiligheid van de bedrijventerreinen op een hoger plan te tillen. Dit kunnen bijvoorbeeld maatregelen zijn om de bedrijventerreinen nog beter te beveiligen, om de overlast te beperken of de aangiftebereidheid van de ondernemers te vergroten. De methode van het KVO-CS wordt in heel Nederland gebruikt om criminaliteit en overlast structureel aan te pakken. De algemene ervaring is dat de schade aanzienlijk vermindert en dat het gevoel van veiligheid in belangrijke mate toeneemt.

Â

Werkgroep

In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Oirschot, de politie afdeling BOS, de Gemeente Oirschot en de brandweer.