Gemeente Midden Delftland


GGD Zuid-Holland West start grootschalig onderzoek naar de gezondheid van 0-19 jarigen

Persbericht van GGD Zuid-Holland West:

Rond 22 maart ontvangen ruim 16.000 inwoners van 0-19 jaar in de gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer het verzoek mee te werken aan een regionaal onderzoek van de GGD Zuid-Holland West over hun gezondheid, leefgewoonten en welzijn. Bij de 0-11 jarigen wordt de ouders gevraagd de vragenlijst in te vullen. Jongeren vanaf 12 jaar mogen dat zelf doen.

Vierjaarlijks
Om het werk van de GGD en de gemeenten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de gezondheidssituatie van de bevolking, is het nodig om regelmatig te onderzoeken hoe gezond de mensen zijn. De GGD Zuid-Holland West doet dit elke vier jaar bij verschillende leeftijdsgroepen. Dit keer gaat het om de jeugd. Hoe gezond zijn kinderen en jongeren in de regio? Zitten ze lekker in hun vel? Hoe gezond leven ze? Wat doen ze in hun vrije tijd? Hebben ouders behoefte aan ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen? Deze vragen kunnen na afloop van het onderzoek worden beantwoord.

Steekproef
Door middel van een steekproef zijn in totaal 16.000 kinderen en jongeren geselecteerd om deel te nemen aan de gezondheidsenquête. Aan de ouders van de kinderen van 0-11 jaar en aan de jongeren vanaf 12 jaar wordt gevraagd om op internet een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Ze krijgen hiervoor een inlogcode. De antwoorden worden anoniem verwerkt.
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van een gericht gezondheids- en jeugdbeleid, met het doel specifieke activiteiten te organiseren om de gezondheid en het welzijn van de jeugd in de regio te verbeteren.

Het is belangrijk dat veel ouders en jongeren meewerken aan het onderzoek, zodat de resultaten een goed beeld geven van de gezondheid van de jeugd in de regio.
De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2011 verwacht.