Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.00 uur

Utrecht, 17-03-2010

Inbraken dankzij DNA opgelost

NIEUWEGEIN Door de match met veilig gestelde DNA-sporen heeft de politie een aantal inbraken, gepleegd in 2009, alsnog weten op te lossen.

Het gaat om twee woninginbraken in Nieuwegein en De Bilt en twee bedrijfsinbraken in Nieuwegein en Soest. De verdachten die hiervoor in aanmerking komen, zijn een 21-jarige man zonder vast woon- of verblijfadres en een 29-jarige man uit Stiens.

De twee kwamen in beeld bij een eerder onderzoek naar aanleiding van een bedrijfsinbraak in Nieuwegein waar zij op heterdaad werden aangehouden. In de verschillende onderzoeken hadden rechercheurs van de Forensische Opsporing aangetroffen DNA-sporen vastgelegd. Die werden vergeleken met de al opgeslagen DNA-sporen in de databank en leverde diverse matches op. De zaken tegen de 21-jarige verdachte zijn al behandeld door de rechtbank en hij is daarvoor veroordeeld. De zaken, waarvan de 29-jarige man wordt verdacht, moeten nog door de rechtbank worden behandeld en in afwachting daarvan is de man ontslagen uit zijn voorarrest.

Politie zoekt eigenaren gestolen goederen
(Zie persberichten Lekstroom d.d. 08-03-2010: Inbreker) HOUTEN - In het onderzoek naar de inbraak op zondagavond 7 maart en de verdachte die in het bezit was van diverse gestolen goederen, is het nog niet gelukt om de rechtmatige eigenaar of eigenaren, op te sporen.

De aangehouden verdachte, een 22-jarige man uit Houten, heeft bekend de goederen uit een schuur te hebben gestolen, maar hij weet niet meer waar dit is geweest. Het gaat omdiverse flesjes alcoholvrij bier, een fles Ragati, een fles rose wasverzachter/wasmiddel.

Deze goederen zaten in een zwarte emmer. Bij de man trof de politie ook een boormachine met een losse boor aan. Als u deze goederen meent te herkennen als uw eigendom, wilt u dan contact opnemen met de politie, bureau Houten, via het telefoonnummer 0900-8844.

Lastige ex vastgezet

NIEUWEGEIN Een lastige ex werd op dinsdag 16 maart door agenten aangehouden omdat hij nog een straf uit moest zitten.

Rond 20.50 uur kreeg de politie de melding dat bij een woning in Batau Noord een lastige ex-vriend bij een vrouw voor de deur zou staan. Ter plaatse troffen agenten de man, 22 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, aan. Bij navraag bij de politiemeldkamer bleek dat hij nog 20 dagen hechtenis uit moest zitten. De agenten hielden de verdachte aan, brachten hem over naar het politiebureau en sloten hem in.

Van Collectebus beroofd

NIEUWEGEIN Een collectante werd op dinsdagavond 16 maart van haar collectebus beroofd. Agenten hielden later twee verdachten aan.

Rond 20.15 uur liep een 53-jarige vrouw uit Nieuwegein met een collectebus voor de Reumastichting over de Violier om de bus daar bij iemand af te geven. Zij werd aangesproken door twee jongens en één van hen zei geld te willen geven. Hij pakte zijn portemonnee en haalde daar geld uit. Hij deed of hij het geld in de collectebus wilde doen, maar rukte die vervolgens uit de hand van de Nieuwegeinse. Dat gebeurde met zoveel kracht dat het slachtoffer het handvat nog in haar handen had. Vervolgens gingen de twee verdachten er met de collectebus vandoor.

De politie werd gewaarschuwd en meerdere politie-eenheden stelden aan de hand van het signalement een onderzoek in de omgeving in. Ook stelde de politiemeldkamer Connexxion in kennis. Een trammachinist meldde vervolgens dat zojuist twee jongens die aan het signalement voldeden op Cityplaza in de tram waren gestapt. Agenten reden naar de tramhalte Batau Noord om daar de tram op te vangen. In de tram zaten inderdaad de twee verdachten, jongens van 17 jaar uit Nieuwegein. Eén van hen probeerde er nog vandoor te gaan, maar de agenten konden beide verdachten aanhouden. Zij zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Wielrenner gewond

LOPIK Een wielrenner raakte op dinsdag 16 maart gewond bij een aanrijding met een tractor.

Rond 11.05 uur haalde een 27-jarige wielrenner uit Groenekan op de M.A. Reinaldaweg aan de linkerkant een tractor met aanhangwagen in. Zij reden beiden in de richting van Woerden. Toen hij ter hoogte van de tractor reed, raakte hij uit evenwicht en kwam ten val. Een vrachtwagenchauffeur zag het ongeval gebeuren en toeterde naar de tractorbestuurder, die meteen de tractor tot stilstand bracht. De wielrenner was tussen de tractor en de aanhanger gevallen en kwam onder het wiel van de aanhanger terecht. Het slachtoffer liep inwendig letsel op en werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Door de Afdeling Verkeersongevallenanalyse van de verkeerspolitie Utrecht is ter plaatse een onderzoek ingesteld.