Gemeente Laarbeek


Woningbouwprojecten in Laarbeek

Op dit moment zijn er verschillende bouwprojecten opgestart of in voorbereiding. Hieronder vindt u per woonkern alle bouwprojecten in Laarbeek overzichtelijk op een rij. Op onderstaande kaart kunt u zien waar de projecten precies liggen.

Woningbouwprojecten in Laarbeek

Beek en Donk


1. De Beekse Akkers

2. Rembrandtplein 2e fase

3. De Hoge Regt (Laarsche Velden Noord)

4. De Regt

5. Voorzieningencluster Donk

6. Voorzieningencluster Beek

Aarle-Rixtel


7. Woonpark Zonnetij

8. Het Klavier

9. Broekelingstraat

10. Het Patronaat

11. Mariëngaarde

Mariahout


12. Dn Hoge Suute

Lieshout


13. Nieuwenhof-Noord

14. Molenstaete

15. Mooreeshof

16. Plan Merkelbach

Beek en Donk


1. De Beekse Akkers

Ten zuiden van de kern Beek en Donk, tussen de Lieshoutseweg en de Oranjelaan, verrijst een nieuwe woonwijk: De Beekse Akkers. Deze wijk heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot de grootste woningbouwlocatie in de geschiedenis van Laarbeek én de voormalige kernen. Doelstelling is een wijk met allure te realiseren, met statige brede lanen zoals de Koppelstraat. Aan de lanen mag een grote variatie aan architectuurstijlen worden gerealiseerd. In de buurten achter deze lanen zorgt een beeldkwaliteitplan voor samenhang en eenheid in architectuur. Tegen de Lieshoutseweg is inmiddels een vijver aangelegd voor de opvang van regenwater. Deze vijver wordt doorsneden door het Berkendijkje, dat als oud kerkenpad een cultuurhistorische waarde heeft. Het plangebied is bereikbaar vanaf de Oranjelaan, met de nieuwe Blokskampsedreef als invalsweg.

In het eerste deelgebied van het plan - de omgeving van de bergingsvijver - zijn al veel woningen in aanbouw met dezelfde architectuurstijl: de Delftse School. Dit zijn particuliere woningen, seniorenwoningen van SIR-55 en huur- en koopwoningen van Woningstichting Laarbeek. Eye-catcher is de carréhoeve van Woningstichting Laarbeek aan de bergingsvijver, ontworpen door Architectenbureau Visser en Bouwman uit Den Bosch. Het plan heeft de naam Hoeve Merenstein gekregen. Binnen deze hoeve zijn nog woningen aan het water te koop. De verkoopprijzen variëren tussen de 229.000,- en 238.000,- vrij op naam.
Informatie is verkrijgbaar bij makelaar Van den Hurk in Beek en Donk.

Het tweede deelgebied van De Beekse Akkers wordt in 2010 ontwikkeld. In dit gebied is de Amsterdamse school als architectuurstijl gekozen: een prachtige baksteenarchitectuur, die ook in deze omgeving goed bij de bestaande woningen past. In het voorjaar van 2010 worden enkele tientallen zelfbouwkavels aangeboden.
Ballast Nedam/AM en Bouwbedrijf Van Bree starten in 2010 met de bouw van een aantal projectwoningen. Het gaat hierbij om vrijstaande woningen, halfvrijstaande woningen en goedkopere aaneengesloten woningen. Ballast Nedam en AM presenteren hun plan op www.dorpstuinen.nl. Verder worden in het tweede deelgebied twaalf tot veertien sociale huurwoningen gebouwd. Op 7 en 8 april 2010 vindt de loting plaats van 40 zelfbouwkavels.

Kortom: voor ieder wat wils in De Beekse Akkers!


2. Rembrandtplein 2e fase

Aan de noordzijde van Beek en Donk, vlakbij de Zuid-Willemsvaart, bouwt Woningstichting Laarbeek 56 appartementen met atrium, stallingsgarage, bergingen, algemene ruimten, een ontmoetingscentrum en een parkeerterrein. Het plan ligt tussen de Vincent van Goghlaan, Rubenslaan, Pieter Breughellaan en de Koppelstraat en staat bekend onder de projectnaam Rembrandtplein 2e fase.

Rembrandtplein 2e fase is een herstructureringsproject. Er worden zes verouderde tweekappers en één vrijstaande woning gesloopt. De appartementen zijn bedoeld voor senioren en liggen vlakbij winkelvoorzieningen (Piet van Thielplein). Rondom het plangebied is veel groen aanwezig.
Van de 56 woningen zullen er 41 als huurwoning worden aangeboden. De bebouwing is niet alleen gericht op het kanaal, maar ook op de bestaande straten: Rubenslaan en Pieter Breughellaan. Het plan heeft aan de kanaalzijde (tot vier bouwlagen) en entreezijde (tot drie bouwlagen) verschillende bouwhoogten.
De verwachting is dat de woningen in de tweede helft van 2011 zijn gerealiseerd.


3. De Hoge Regt (Laarsche Velden Noord)

De Hoge Regt ligt ten westen van Beek en Donk. Het plangebied wordt in het westen begrensd door de beek de Goorloop en enkele agrarische percelen. De Goorloop neemt een prominente plaats in binnen het plan. Water verbindt de woonwijk via retentievoorzieningen met de Goorloop. Retentievoorzieningen slaan overtollig water tijdelijk op, om wateroverlast op andere plaatsen te voorkomen. Het bebouwd gebied komt hoog te liggen en steekt daardoor boven het landschap uit. Noordelijk van het gebied ligt een kwekerij. Aan de oost- en zuidoostzijde grenst het plangebied aan een bestaande woonwijk.

Het plan bestaat uit 221 woningen en is verdeeld in een westelijk en oostelijk deel. Het westelijk deel omvat 161 woningen. Het oostelijk deel biedt plaats aan 60 woningen. In het plan worden twaalf ruimte-voor-ruimtewoningen opgenomen. In het plan is veel aandacht voor groen, bijvoorbeeld door laanbeplanting, singels die het landschap van de Goorloop aankondigen en accentueren en singels die een afscheiding en buffer vormen ten opzichte van de bestaande woonwijk en de kwekerij.

De eerste woningen zullen naar verwachting in 2010 worden uitgegeven. De uitgifte loopt door tot 2018.


4. De Regt

De Regt staat aan de vooravond van een grootschalige verandering, waarbij het oude verzorgingshuisconcept wordt ingeruild voor een multifunctioneel concept, dat uitgaat van scheiding van wonen en zorg. Woningstichting Laarbeek en De Zorgboog realiseren dit project. Naast verzorgingshuisplaatsen zijn in het plan ook verpleeghuisplaatsen opgenomen. Hiermee wordt Beek en Donk als witte vlek in de verpleegvoorziening ingekleurd.

Het plan omvat de sloop van de bestaande 111 wooneenheden (71 verzorgingsplaatsen en 40 aanleunwoningen) en de herbouw van 107 huurappartementen in diverse huurklassen. De appartementen worden minimaal drie keer zo groot dan de huidige kamers. Het plan voegt bovendien 24 psychogeriatrische en 9 somatische verpleeghuisplaatsen toe.

Stedenbouwkundig bestaat het plan uit twee bouwdelen, die door de Beverstraat fysiek van elkaar worden gescheiden. De bouwdelen staan echter op de eerste verdieping met elkaar in verbinding door een passerelle (loopbrug) boven de Beverstraat. Het deel ten zuiden van de Beverstraat sluit aan op de contouren van de Otterweg, terwijl het noordelijke deel zich meer vrijmaakt van de straat en manifesteert als een teruggelegen villa. De beide bouwdelen verschillen ook qua architectuur en materiaalgebruik.

In het zuidelijke deel zijn uitsluitend appartementen ondergebracht, gegroepeerd rondom een patio. Het entreegebied van het noordelijke deel is de centrale ontmoetingsplek waar kruiswerk, consultatiebureau en dagopvang komen. Ook de lounge, het restaurant en de lees- en internetplek voor senioren komen hier te liggen.

De Beverstraat wordt - gezien vanaf de Otterweg - alleen toegankelijk voor langzaam verkeer. Gemotoriseerd verkeer mag daar niet meer komen. Dit heeft als positief effect dat ouders en kinderen een autovrij alternatief krijgen van en naar basisschool t Otterke. De huidige, gevaarlijke vermenging van verkeer in de Beverstraat behoort dan tot het verleden. De ontsluiting van het plangebied voor het gemotoriseerde verkeer is inmiddels nieuw aangelegd aan de westzijde van het plan.


5. Voorzieningencluster Donk

Woningstichting Laarbeek realiseert hier 30 woningen voor 2018. De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.


6. Voorzieningencluster Beek

Hier zal Woningstichting Laarbeek voor 2018 48 woningen realiseren. De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Aarle-Rixtel


7. Woonpark Zonnetij

Woningstichting Laarbeek ontwikkelt op de plaats van het voormalige verzorgingshuis De Witte Poort een plan met 95 appartementen. Aan de zijde van de Molenstraat verrijzen drie woonblokken. Vanuit een deel van de appartementen hebben de toekomstige bewoners een verleidelijk uitzicht over het noorden van de kern Aarle-Rixtel. Het woonblok op de hoek Molenstraat - Heindertweg bestaat uit koopappartementen met op de vierde verdieping een penthouse. Dit gebouw staat met zijn voeten in het water van de vijver, waarin het regenwater wordt geborgen. De overige appartementen in het plan worden - vooralsnog - als huurappartement aangeboden.

Tussen de woonblokken is veel groene ruimte, waardoor het lijkt alsof het buitengebied ten noorden van het plan de kern instroomt.

De openbare ruimte tussen de bouwblokken blijft voor een belangrijk deel gespaard doordat de meeste autos in ondergrondse en halfverdiepte garages worden geparkeerd.


8. Het Klavier

Adriaans Bouwgroep en woningbouwvereniging Bergopwaarts realiseren in het noorden van Aarle-Rixtel een woningbouwplan dat de naam Het Klavier draagt. Daar waar eens de klokkengieterij van Petit & Fritsen stond, worden binnenkort 64 woningen en appartementen gerealiseerd. Het aanbod van de grondgebonden woningen is gevarieerd: vrijstaand geschakeld, tweekappers, aaneengesloten woningen en seniorenwoningen. Een aantal appartementen en tussenwoningen wordt met een Koopgarantregeling aangeboden, wat ze erg geschikt maakt als starterswoning. Adriaans Bouwgroep streeft ernaar de potentiële kopers
- binnen bepaalde kaders - zoveel mogelijk keuzevrijheid te bieden.

De ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer vindt plaats aan de Molenstraat. Fietsers en voetgangers kunnen het plan ook via de doorsteek aan de Kerkstraat bereiken.

Het appartementengebouw staat in lijn met de drie appartementenblokken in Woonpark Zonnetij. De openbare ruimten van Woonpark Zonnetij en Het Klavier lopen in elkaar over.


9. Broekelingstraat

In de Broekelingstraat in Aarle-Rixtel worden met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap 10 starterswoningen gebouwd. Het gaat hier om een nieuwbouwproject met vier tweekappers en zes driekappers. Tien leden van Startersvereniging Laarbeek zijn voor dit project ingeloot en hebben het bouwkundig adviesbureau BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) ingeschakeld om hen te begeleiden in het totale ontwikkeltraject. De verwachting is dat in 2010 kan worden gestart met de bouw.


10. Het Patronaat

Dit project omvat negen appartementen, acht patiowoningen voor senioren en zes rijwoningen voor starters. Alle woningen worden aangeboden als koopwoningen. Het Patronaat ligt in het centrum van Aarle-Rixtel, tussen de Dorpsstraat, Dijkmanstraat, Pastoor v.d. Heuvelstraat en het Molenpad. Begin 2010 start de bouw. Alle starterswoningen zijn al verkocht. Initiatiefnemer van het project is de Ontwikkelingscombinatie Dorpsstraat Aarle-Rixtel B.V. De woningen worden gerealiseerd door Bouwbedrijf Van Bree B.V. uit Someren. De verkoopmakelaar is Duterloo Makelaardij in Helmond.


11. Mariëngaarde

De Zorgboog heeft in de tuin van verzorgingshuis Mariëngaarde een plan in ontwikkeling. Dit plan moet nog verder worden uitgewerkt.

Mariahout


12. Dn Hoge Suute

In Dn Hoge Suute worden 125 woningen gerealiseerd. Tot 2018 staan er 35 woningen op de planning, vanaf 2018 volgen de overige 90. Het woningaanbod is divers. Er komen woningen voor starters, doorstromers en senioren. 35% wordt gebouwd in de sociale sector (zowel huur- als koopwoningen). Daarnaast wordt een aantal zelfbouwkavels uitgegeven. Volgens planning vindt de eerste uitgifte van bouwkavels plaats in het voorjaar van 2010.

Lieshout


13. Nieuwenhof-Noord

Om in de toekomst nieuwe woningen in Lieshout te kunnen bouwen, is een plan ontwikkeld voor een woonwijk aan de westzijde van Lieshout: Nieuwenhof-Noord (tussen de Vogelenzang, de Brugstraat, de Zicht en de Schop). Hier worden gefaseerd 80 tot 100 woningen gebouwd in diverse categorieën (van koop tot huur, van duur tot goedkoop, vrijstaand en aaneengesloten, particuliere kavels en projectbouw). Op dit moment is het bestemmingsplan hiervoor in voorbereiding. Voor het plan wordt ook een beeldkwaliteitplan opgesteld, om de wijk een herkenbaar karakter te geven. Bij het ontwerp van het plan zal in elk geval rekening worden gehouden met een gunstige noord-zuidoriëntatie van de kavels en de waardevolle bomen bij de Vogelenzang. Er wordt naar gestreefd om in het vierde kwartaal van 2010 of het eerste kwartaal van 2011 de eerste kavels uit te geven. Dit hangt vooral af van de duur van de bestemmingsplanprocedure.


14. Molenstaete

Op de hoek van de Molenstraat en de Grotenhof - midden in het centrum van Lieshout - wordt hard gewerkt aan een nieuw beeldbepalend complex van in totaal twaalf appartementen in drie lagen. Op de kop van de Heuvel vormt dit pand nu - samen met het kantoor van Woningstichting Laarbeek - een stevige en representatieve entree van dit plein.

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Kasteelstaete Vastgoed n.v. uit Bladel en wordt gebouwd door bouwbedrijf Manders van Doorne uit Liessel. Het hoogste punt is op dinsdag 1 december 2009 bereikt. Molenstaete voorziet tevens in de bouw van een ondergrondse parkeergarage voor veertien autos. Het plan wordt gerealiseerd in een bijzonder fraaie architectuur van LSW Architecten uit Oirschot.

De twaalf woningen zijn voor meer dan de helft verkocht en verhuurd. De prijzen liggen vanaf 293.000,- vrij op naam voor de koop en vanaf 950,- voor de huur. Verwacht wordt dat het gebouw in het voorjaar van 2010 kan worden opgeleverd. Belangstellenden kunnen zich nog wenden tot de makelaars Van den Hurk in Beek en Donk en Ramon Jongen in Helmond.


15. Mooreeshof

Woningstichting Laarbeek en de Vielagroep bestuderen de ontwikkelingsmogelijkheden in het voormalige gemeentehuis en de directe omgeving daarvan. Dit plan moet nog verder worden uitgewerkt.


16. Plan Merkelbach

Toen de voormalige meubelfabriek van Merkelbach naar bedrijventerrein Beekseweg-Zuid is verplaatst, kwam de weg vrij om hier woningen te bouwen. In het Rijksmonument aan de Dorpsstraat zijn drie karakteristieke woningen gerealiseerd. Aan de Lankelaar zijn zeven aaneengesloten seniorenwoningen en twee halfvrijstaande woningen gebouwd. De woningen zijn gebaseerd op de contouren van de vroegere breifabriek en de houtloods. Op eigen terrein bevinden zich 17 parkeerplaatsen.

Voor meer informatie over dit gerealiseerde plan kunt u terecht bij makelaardij Van de Laar in Sint-Oedenrode.

Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl