Gemeente Grootegast


Grootegast investeert in het landschap

In 2004 werd de SAN (subsidieregeling agrarisch natuurbeheer) van kracht die later is omgedoopt tot de PSAN (provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer). Landeigenaren konden een beroep op deze regeling doen voor een tegemoetkoming in de kosten voor het planmatige beheer en onderhoud van hun houtsingels. Tot en met 2009 is deze regeling van kracht geweest. Een tekortkoming van de beide regelingen was dat die niet kostendekkend waren en dus minder aantrekkelijk voor landeigenaren dan eerdere regelingen. De regelingen voorzagen niet in een vergoeding voor het versnipperen en afvoeren of verbranden van het vrijkomende snoeihout. Landeigenaren ontvingen ¤ 0,98 per strekkende meter per jaar voor het beheer van een elzensingel en ¤ 0,27 per strekkende meter per jaar voor het beheer van een houtsingel. Om het draagvlak voor planmatig houtsingelbeheer regionaal enigszins in stand te houden besloten de gemeenten in het zuidelijk Westerkwartier voor de contractperiode 2004 tot en met 2009 jaarlijks bij te dragen aan de verwerking van het vrijkomende snoeiafval. In die periode werd voor bijna ¤ 360.000,- door Stichting Landschapsbeheer Groningen (SLG) in rekening gebracht, dit op basis van de werkelijk gemaakte kosten.

Het grootste deel van de PSAN-contracten moet nu worden overgesloten. Er zal dan weer een nieuwe regeling gaan gelden namelijk de subsidieregeling natuur en landschap (SNL). Financieel verschilt de nieuwe regeling niet veel van de voorgaande. Zo zijn ook in de nieuwe regeling de afvoerkosten van het snoeihout niet meegenomen. SLG heeft in dit verband weer een projectvoorstel ingediend bij de zuidelijk Westerkwartier-gemeenten voor een nieuwe contractperiode van 2010 tot en met 2015 om middelen te reserveren voor de verwerking van snoeihout. Het gaat hierbij om een bedrag van ¤ 30.000,-- voor zowel Grootegast, Leek als Marum. SLG gaat op basis van de werkelijk gemaakte kosten declareren.

Het continueren van een gemeentelijke bijdrage voor de verwerking van snoeihout is erg belangrijk om het draagvlak voor houtsingelonderhoud in het zuidelijk Westerkwartier niet verder achteruit te laten gaan.

In zuidelijk Westerkwartier verband wordt ook nagedacht over een duurzame toepassing van het vrijkomende snoeihout. De biomassa die vrijkomt bij het landschapsonderhoud zou aangewend kunnen worden voor het opwekken van energie (biomassainstallatie) . Dan zou het snoeihout een stijgende waarde gaan vertegenwoordigen. Deze inkomsten kunnen dan in mindering worden gebracht op de door de gemeente uit te keren jaarlijkse vergoeding.

De gemeente Grootegast heeft besloten voor de komende twee jaar maximaal ¤ 30.000,-- per jaar beschikbaar te stellen voor de afvoerkosten van snoeihout. De gemeente doet dit vooral, omdat de houtsingels in het landschap onderdeel uitmaken van het kapitaal van de gemeente (het coulisselandschap) en het dus belangrijk is de singels te bewaren.