Gemeente Bernheze


Gemeente plant nieuwe heggen

planten heggen
Heggen zijn geen kenmerkend landschapselement in de gemeente Bernheze. Toch zijn ze onlosmakelijk verbonden met de cultuurhistorie van het Nederlandse landschap. Daarom hebben we besloten om het landschap op een aantal plaatsen te herstellen en nieuwe heggen te planten.

Het landschap is, ook in onze gemeente, in de afgelopen decennia in een snel tempo veranderd. Heggen verdwenen en ruilverkavelingen brachten ons een nieuw en efficiënt landschap. Het besef van de waarde van heggen is echter niet verloren gegaan. Daarom heeft de gemeente besloten de heg zijn ecologische en landschappelijke functie terug te geven.

Ecologie en landschap
Heggen passen niet alleen mooi in het landschap, maar hebben ook een functie bij het behoud van autochtone bomen en struiken. Dat is belangrijk, omdat nog maar 5% van al onze bomen en struiken in Nederland ook echt inheems zijn. De soorten zijn van oudsher minder bevattelijk voor diverse ziekten en beter aangepast aan onze klimaatomstandigheden.

Nieuwe aanplant
De gemeente Bernheze is begonnen met het aanplanten van diverse heggen in de gemeente. Dat gebeurt met inheemse soorten. Waar mogelijk zullen de heggen over een paar jaar op traditionele wijze worden gevlochten. Een van de locaties waar zaterdag 13 maart 2010 een nieuwe heg is geplant is in Dinther, vlakbij de kerk. Ongeveer 20 vrijwilligers hebben in totaal 1.500 struikjes geplant. Het IVN heeft samen met het Brabants Landschap, de parochie en de gemeente het initiatief genomen om een dorpsommetje te realiseren en de nieuwe heg zorgt als het ware voor de omlijsting daarvan.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35