Gerechtelijke organisatie

Boetes voor uitgevers van De Volkskrant, NRCNext, Trouw en AD

Den Haag, 17 maart 2010 - De uitgevers van de landelijke dagbladen De Volkskrant, NRCNext, Trouw en Algemeen Dagblad moeten ieder een boete van ⬠7.600 betalen aan de minister van Sociale Zaken. Dit heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (17 maart 2010) bepaald in een zaak die was aangespannen door minister Donner. De minister van Sociale Zaken had de uitgevers de boetes opgelegd, omdat een Nigeriaanse vreemdeling werkte als bezorger van de dagbladen, zonder dat voor hem een zogenoemde
tewerkstellingsvergunning was afgegeven.

De Raad van State is van oordeel dat gelet op de afspraken die PCM als distributeur van de dagbladen en de uitgevers over en weer hebben gemaakt 'en het juridisch verband waarbinnen zij opereren', de uitgevers geacht moeten worden 'bij PCM invloed te kunnen uitoefenen op de gang van zaken rond de huis-aan-huis bezorging van de door hen uitgegeven dagbladen'. Daarom zijn de uitgevers eveneens aan te merken als werkgever van de dagbladbezorger en mocht de minister niet alleen distributiebedrijf PCM, maar ook de uitgevers voor dit feit beboeten, aldus de hoogste bestuursrechter. In april 2009 oordeelde de rechtbank in Amsterdam in deze zaak nog anders. De rechtbank vond dat de bezorging van dagbladen niet tot de 'bedrijfseigen activiteiten' van de uitgevers gerekend kon worden. Volgens de rechtbank waren niet de uitgevers, maar was alleen distributiebedrijf PCM werkgever van de dagbladbezorger. De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank vernietigd.

De minister heeft de uitgevers in 2007 beboet, nadat de Arbeidsinspectie de Nigeriaanse vreemdeling als dagbladbezorger had aangetroffen op een krantendistributiepunt in Voorburg. Voor hem was geen tewerkstellingsvergunning afgegeven, terwijl dat op grond van de Wet arbeid vreemdelingen wél verplicht is.

De Raad van State heeft vandaag in een andere uitspraak bepaald dat de minister ook distributiebedrijf PCM terecht een boete heeft opgelegd voor dezelfde overtreding. PCM is ook aan te merken als werkgever van de dagbladbezorger.

Tegen uitspraken van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

LJ Nummers

BL7835
BL7836
Zie het origineel

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 17 maart 2010 Naar boven