Gemeente Aalten


Toekomst Hameland veilig gesteld

Het bestuur van Hameland stelt met een pakket aan maatregelen de toekomst van Hameland veilig. Om ervoor te zorgen dat Hameland weer in de zwarte cijfers komt, willen de vijf deelnemende gemeenten 9,7 miljoen euro in het Oost-Achterhoekse werkvoorzieningsbedrijf investeren. Dit legt het bestuur voor aan de gemeenteraden. Ook krijgt het bedrijf een andere structuur en wordt gesneden in de kosten.

Dennis Meijerink, wethouder van Berkelland en voorzitter van het bestuur van Hameland, is blij dat er nu een pakket aan maatregelen ligt om het verlieslijdende bedrijf te redden. "Hameland biedt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een nieuwe kans. Ik vind het heel belangrijk om deze mensen aan het werk te houden. Hun toekomst kan nu gelukkig veilig worden gesteld."

Verlies

De laatste jaren leed Hameland verlies omdat de organisatie en de infrastructuur van Hameland niet voldoende waren afgestemd op het uitvoeren van de missie. De opbrengsten namen af en waren niet meer voldoende om de kosten te dekken. Ook werden de mogelijkheden van de relaties met de deelnemende gemeenten onvoldoende uitgenut.

Wethouder Meijerink benadrukt dat het gezond maken van Hameland veel meer vraagt dan een investering in geld. "Om in de toekomst in de zwarte cijfers te komen en te blijven, is veel meer nodig dan geld. We moeten daarom maatregelen nemen die pijnlijk zijn, maar wel noodzakelijk."

Maatregelen

Bestuur en directie van Hameland willen binnen enkele jaren een gezonde en effectieve organisatie neerzetten, die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op een goede manier begeleidt naar een zo regulier mogelijke, betaalde arbeidsplaats. Om dit te bereiken is een financiële bijdrage niet voldoende. Hameland voert daarom de komende tijd een aantal fundamentele veranderingen door.

Structuur

Voor de structuur van Hameland betekent dit dat het bedrijf wordt gekanteld van een taakgerichte naar een procesgerichte organisatie. De divisiestructuur vervalt. Dit wil zeggen dat het proces van instroom, doorstroom en uitstroom van gesubsidieerde medewerkers leidend wordt voor alle overige activiteiten van het bedrijf. Meer mensen zullen, onder begeleiding van Hameland, in een zo regulier mogelijke werkomgeving geplaatst worden. Minder mensen zullen binnen de muren van Hameland werken en ook kunnen wijzigingen van functie en werkplek voorkomen. Alle gesubsidieerde WSW medewerkers zijn én blijven in dienst van Hameland.

Krimpen

Het aantal niet-gesubsidieerde medewerkers krimpt met 42,5 arbeidsplaatsen (van 179 naar 136,5 fte). Dit betreft functies in de staf en de lijn. Om welke functies het gaat zal in een later stadium bekend worden. Hameland sluit niet uit dat dit leidt tot gedwongen ontslagen.

Minder niet-gesubsidieerde medewerkers binnen de muren van Hameland en het proces van in-, door- en uitstroom betekent ook dat minder huisvesting nodig is. Dit geldt eveneens voor het detacheren van gesubsidieerde medewerkers naar het reguliere bedrijfsleven. Dit heeft onder andere tot gevolg dat het hoofdkantoor in Groenlo zal sluiten en het personeel verhuist naar de vestigingen in Lichtenvoorde en Aalten.

Gemeenten

Ten slotte wil Hameland zijn relatie met de deelnemende gemeenten verbeteren. Een nauwe, strategische relatie tussen Hameland en gemeenten is niet alleen noodzakelijk voor het herstel van Hameland, maar biedt ook wederzijdse voordelen op de langere termijn. Daarom worden met de deelnemende gemeenten binnenkort convenanten afgesloten.

Missie en bestuur

`Als hét arbeidsontwikkelbedrijf voor de Oost-Achterhoek ontwikkelen wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met als resultaat een zo regulier mogelijke, betaalde arbeidsplaats.'

Onder dit motto voert Hameland voor de gemeenten Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre en Winterswijk onder andere de Wet Sociale Werkvoorziening uit. Wethouders van de vijf gemeenten vormen het algemeen en het dagelijks bestuur van Hameland. De directie van Hameland rapporteert aan dit bestuur. Het herstructureringsplan dat nu wordt uitgevoerd, is opgesteld door de directie van Hameland in opdracht van het algemeen bestuur. Bij Hameland werken 1800 gesubsidieerde medewerkers (1570 fte) en 200 niet-gesubsidieerde medewerkers (179 fte).

LocatiesContactSitemapVacaturesMeldingenGemeentegidsInlog raadsnet

Gemeente Aalten | Postbus 119 | 7120 AC Aalten | Telefoon (0543) 49 33 33 | Fax (0543) 47 54 55 | E-mail info@aalten.nl