Gemeente Heiloo


Gemeente Heiloo wint prijs Ministerie voor slimme toepassing BAG Burgemeester Hans Romeyn ontvangt de award van Directeur Geo Business Nederland en jurylid Yvette Pluijmers.

De gemeente Heiloo heeft met een slimme toepassing op de woningvoorraad van haar Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) de winstpakkerwedstrijd van het Ministerie van VROM gewonnen. Burgemeester Hans Romeyn nam vorige week de prijs in ontvangst van deelprojectleider Norbert Schmelzer van VROM.

Â

Hoe weten we of in een bepaalde wijk nog goedkope of juist dure woningen nodig zijn? Samen met zijn collega van volkshuisvesting kwam vastgoedcoördinator Ouke Weijer van de gemeente Heiloo op het idee om WOZ-gegevens te koppelen met de BAG en de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Weijer: 'Op die manier konden we bekijken of er in een wijk waar we van plan zijn om woningen te bouwen, wel behoefte is aan starterswoningen. Zo kan de gemeente beter vraaggestuurd werken op het gebied van planontwikkeling en huisvestingsbeleid.'

Â

De BAG is een systeem waarin gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld. Het Kadaster beheert deze informatie en zorgt âmet waarborging van privacy- dat inwoners en bedrijven hier toegang toe kunnen krijgen. BAG is onderdeel van de zogenaamde basisregistraties. Die moeten er voor zorgen dat de dienstverlening van de overheid verbetert en dat inwoners niet bij iedere instantie waar ze komen dezelfde gegevens hoeven door te geven. Dat bespaart tijd en moeite.

Â

Doe maar gewoon

Heiloo sloot in oktober als een van de eerste gemeentes aan bij de BAG. Dat de gemeente nu een prijs wint met een slimme toepassing, vindt burgemeester Hans Romeyn bijzonder: 'We hebben de invoering van BAG heel praktisch aangepakt. Nu zie je dat we met die doe-maar-gewoon-mentaliteit een prijswinnaar zijn.'

Â

Wat Heiloo samen met leverancier Vicrea deed, was met behulp van de WOZ-gegevens bepalen in welke woningcategorie van het CBS (starterswoningen, doorstroomwoningen enz.) huizen vallen. Die maakte de gemeente zichtbaar op een pandenkaart op basis van de BAG. Via de GBA bepaalde ze de leeftijdscategorie en de gezinssamenstelling van inwoners. Deze gegevens zijn vervolgens over de kaart met woningcategorieën gelegd.

Â

Maatschappelijk rendement

Dit is nu typisch een toepassing die het maatschappelijk rendement van BAG laat zien, vindt Norbert Schmelzer, deelprojectleider BAG van VROM. 'We hopen dat dit andere gemeentes ook inspireert om met slimme toepassingen aan de gang te gaan.'

Â

Het Ministerie van VROM schreef in december 2009 een wedstrijd uit voor gemeentes om voor een Winstpakker, een manier om BAG in te zetten om op andere terreinen hier voordeel uit te halen. Heiloo won de wedstrijd en kreeg de trofee.