Ministerie van Defensie

Fregat pakt opnieuw Somalische piraten

17 maart 2010, 11.27 uur

Het fregat Hr. Ms. Tromp heeft vandaag opnieuw een groep piraten ontdekt en ontwapend. Het luchtverdedigings- en commandofregat Tromp is voor de Somalische kust bezig met operatie `Sweeping Broom' en pakte eerder deze week al 9 piraten na een mislukte overvalpoging.

Vrijwel direct na de eerdere aanhouding ontdekte de Tromp opnieuw 3 bootjes, een moederskiff en 2 kleinere aanvalsskiffs, met piraten. De nu aangehouden piraten bevonden zich op bijna 400 kilometer ten zuidwesten van de Seychellen. Nadat de bootjes met behulp van de radar ontdekt waren op 30 kilometer, werd tot actie overgegaan. Met behulp van de Lynx boordhelikopter en 2 RHIB's (rigid-hulled inflatable boat) met speciale eenheden van de mariniers lukte het de 3 skiffs tot stoppen te dwingen. Hierbij zijn diverse waarschuwingsschoten afgevuurd vanaf een RHIB en de helikopter.

Aanvalsskiffs

De speciale eenheid van het Korps Mariniers aan boord van een RHIB op weg om de piraten te onderscheppen - Foto: ministerie van Defensie

Aan boord van de skiffs werden diverse aanwijzingen voor piraterij gevonden, zoals ladders en wapens. Alle 13 aangehouden personenen zijn met voldoende brandstof, water en eten in de moederskiff geplaatst, zodat ze de Seychellen kunnen bereiken, conform de richtlijnen van de EU. De kustwacht van de Sechellen is ingelicht over de in aantocht zijnde skiff. De 2 aanvalsskiffs zijn vernietigd door Hr.Ms. Tromp en de piraterijattributen zijn in beslag genomen.

Bezemactie

De 2 RHIBS, snelle motorboten, hebben de 2 aanvalsskiffs overmeesterd. - Foto: ministerie van Defensie

De 9 eerder deze week aangehouden piraten zitten nog aan boord. De Tromp zal hen in de loop van deze week voor de kust van Somalie afzetten.Operatie `Sweeping Broom' wordt voortgezet om piraten af te schrikken. Met de huidige `bezemactie' wordt een symbolische link gelegd met de naamgever van de Tromp, admiraal Maarten Harpertszoon Tromp. Na zijn overwinning op de Engelsen in 1652 liet hij een bezem aan de mast binden ten teken dat de zee was schoongeveegd. Sindsdien bevindt zich in de kajuit van de commandant van elk Nederlands marineschip met de naam Hr. Ms. Tromp een bezem. Bij bijzondere gebeurtenissen wordt de bezem gehesen ten teken dat de Tromp de oceaan ontdoet van iedereen die de vrede in de weg staat.

Hr. Ms. Tromp neemt op dit moment deel aan de EU-operatie Atalanta, gericht op het bestrijden van piraterij.