Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Kunststof - inzamelzakken voortaan huis - aan - huis verspreid (persbericht 014, 2010)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat zelf kunststof-inzamelzakken uitgeven en verspreiden onder haar inwoners. Op deze wijze zijn de burgers vanaf maart 2010 verzekerd van inzamelzakken om het huishoudelijk verpakkingsmateriaal te kunnen scheiden.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat samen met de leverancier (Dimensio Verpakkingen BV) zelf afvalzakken met logo uitgeven. Enkele andere gemeenten maken al succesvol gebruik van dit concept. De gemeente hoopt hiermee dat de inzameling van het huishoudelijk verpakkingsmateriaal een nog groter succes wordt. Wat verandert er? De inzamelzakken worden in een dispenser verstrekt. De dispenser is een verpakking, met daarin 24 inzamelzakken. De dispenser is een compacte manier om de zakken in een kast te bewaren. Doordat de dispenser een opdruk heeft van de gemeente, is het zeker dat de inzamelzakken niet aan een andere gemeente verstrekt zullen worden. Hierdoor zijn wij meer gegarandeerd van de toelevering, dan dat nu het geval is. De inzamelzakken worden huis aan huis verstrekt. De zakken worden huis-aan-huis geleverd, zodat ieder huishouden gestimuleerd wordt om kunststofverpakkingsmaterialen te scheiden van de overige afvalstromen. Daarnaast wordt het voor de gemeente duidelijker wat het verbruik van de inzamelzakken per huishouden is. Afhankelijk van de vraag zullen de zakken eenmaal per jaar verspreid worden. Wanneer dit voor een burger niet toereikend is, dan kunnen de zakken op het gemeentehuis of het Afval AanbrengPunt opgehaald worden. Eind 2009 is een tekort aan Plastic Heroes-zakken ontstaan, doordat de verpakkingsindustrie een landelijke campagne is gestart. Steeds meer gemeenten zijn gestimuleerd aan bronscheiding te doen. Hierdoor is de vraag naar de inzamelzakken groter geworden dan het aanbod. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft samen met de verpakkingsindustrie (stichting Nedvang) en de leverancier een tussentijdse maatregel getroffen om de burgers te voorzien van inzamelzakken. Het ging om zakken zonder opdruk van een vergelijkbare kwaliteit. Het aanbieden van deze inzamelzakken zonder opdruk mag nog steeds, op voorwaarde dat zij op dezelfde manier worden aangeboden.

Kunststof - inzamelzakken voortaan huis - aan - huis verspreid (persbericht 014, 2010) Minister Rouvoet op werkbezoek bij project kinderen tellen mee (persbericht 013,2010)