Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Mijn wijk, Crooswijk in volle gang

De actie Mijn wijk, Crooswijk stimuleert bewoners om zich in te zetten voor hun buurt. Zij kunnen hun ideeën indienen bij de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, waarna een beoordelingscommissie besluit of deze worden uitgevoerd. De deelgemeente vindt het belangrijk dat bewoners elkaar beter leren kennen waardoor de leefbaarheid in de wijk verbetert. Deze actie is in oktober 2009 gestart, en nog steeds in volle gang.

Inmiddels hebben al heel wat enthousiaste bewoners en organisaties uit de wijken Crooswijk en Rubroek een aanvraag ingediend. Daarvan zijn een aantal al succesvol uitgevoerd. In de vierde ronde zijn weer tien nieuwe bewonersinitiatieven goedgekeurd. Hieronder volgt een opsomming van de initiatieven.

Documentaire Jamin
De fabriek van Jamin heeft zon 80 jaar in Crooswijk gestaan en verdient een blijvende herinnering. De fabriek heeft veel betekend voor de toenmalige inwoners, zowel op economisch als op sociaal en cultureel gebied. Daarom zet de werkgroep Jamin zich in om de oude fabriek als symbool van een oude arbeiderswijk in Rotterdam in beeld te brengen. Het resultaat is een documentaire, die eind 2010 zal worden vertoond in de wijk en op meerdere televisiestations.

Jazzconcerten Schuttersveld
Voor de muziekliefhebbers uit Crooswijk organiseert een groep bewoners een tweetal jazzconcerten in de Speeltuin Crooswijk op het Schuttersveld. Op 7 en 14 maart 2010 kunnen bewoners uit Crooswijk genieten van de swingende klanken van diverse jazzmuzikanten. De initiatiefnemers zijn van mening dat muziek mensen samen brengt.

Jeu de boulesbaan
Ouderwets een wedstrijdje Jeu de Boules spelen? Hier krijgen bewoners uit Crooswijk en Rubroek binnenkort de kans voor. Naast de Arend en de Zeemeeuw ligt een braakliggend terrein waar een enthousiaste bewonersgroep wel raad mee weet. Zij willen daar een Jeu de Boulesbaan laten aanleggen, waar jong en oud veel speelplezier kan beleven. De Arend en de Zeemeeuw ondersteunt hen hierbij.

Muurschildering Nieuw Trapezium
Bewoners van het appartementgebouw Nieuw Trapezium zullen een prachtig uitzicht krijgen. Een groep actieve toekomstige bewoners hebben namelijk het initiatief genomen de blinde gevels van een tegenover liggend pand te beschilderen. De muur zal worden versierd met twee grote doeken waarop bomen en struiken in frisse en vrolijke kleuren worden geschilderd. De doeken zijn gemaakt van fotos die door bewoners zijn geselecteerd.

Educatieve wijktuin Vierleeuwenschool
Een voorjaarsmarkt, genieten van een kopje soep, een eigen moestuintje voor kinderen, maandelijkse workshops en diverse sportactiviteiten. Het is binnenkort allemaal mogelijk in de educatieve wijktuin van de Vierleeuwenschool. Het schoolbestuur maakt het mogelijk het gehele schoolplein te vernieuwen, en een zonepark aan te leggen voor sport, spel en andere activiteiten. De deelgemeente neemt het verkeersplein en de wijktuin voor haar rekening. De organisatie en een deel van het beheer ligt in de handen van een groep vrijwilligers, die bestaat uit ouders en wijkbewoners. De samenwerking zal resulteren in een prachtig vernieuwd plein waar iedereen plezier van zal hebben.

Hekwerk Eduard Jacobstraat
Regelmatig worden er activiteiten door de buurt georganiseerd op het binnenterrein bij de Eduard Jacobstraat. Om dit terrein staat een hekwerk dat aan vervanging toe is. Dit vinden ook de bewoners, die zich inzetten voor een nieuw en mooi vormgegeven hekwerk. De buurt zal er van opknappen en het terrein een aantrekkelijk aanzicht geven.

Goodwill 2010
Het binnenterrein van de Linker Rottekade en Jonker Fransstraat krijgt er een speeltoestel en een opberghut bij. Dit initiatief komt bij de bewonersgroep Goede Wil 2010 vandaan. Zij organiseren regelmatig activiteiten voor de buurt binnen dit omvangrijke binnenterrein. Het binnenterrein wordt daarmee een aantrekkelijke speelgelegenheid voor kinderen, waar ook het speelgoed en ander materiaal veilig kan worden opgeborgen, dat door de buurtgroep wordt gebruikt.

Muurschildering Laanzichtstraat Koepelstraat
In samenspraak met bewoners zullen studenten van het Grafisch Lyceum onder leiding van een kunstenaar een pand van PWS beschilderen. De muurschildering wordt met kinderen van de Koningin Wilhelminaschool en bewoners ontworpen. Het pand bevindt zich op de hoek van de Laanzichtstraat en Koepelstraat in de wijk Rubroek. Om dit creatieve project vast te leggen zal er na de uitvoering een boekje van worden gemaakt.

Verfklus anti-parkeerbollen & Enecohuisje
Bewoners zullen voortaan niet meer om de anti-parkeerbollen heen kunnen, en dat is maar goed ook. Zij ervaren deze bollen nu als onveilig omdat zij niet goed zichtbaar zijn. Hier komt nu verandering in. Allereerst zal de Roteb ze schoonspuiten, waarna een kunstenaar samen met kinderen uit de wijk de bollen een kleurtje geeft. Deze kleur zal bij de voordeuren en kozijnen van de woningen passen. In diezelfde periode zal ook het Enecohuisje onder handen worden genomen. Hierop wordt een beeltenis van de kleinkunstenaar Pisuisse geschilderd. De initiatiefnemers zorgen voor een feestelijke opening van beide verfklussen.

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk moedigt bewoners nog steeds aan zich in te zetten voor hun wijk. De initiatieven worden mede mogelijk gemaakt door Patrimoniums Woningstichting (PWS) en Woonstad. Heeft u ook een goed idee? Kijk dan op www.kc.rotterdam.nl en vul het aanvraagformulier in.