Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Maatregelen tegen ganzen in en rond het Kralingse Bos

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk neemt verschillende maatregelen om de ganzenpopulatie en daarmee de ganzenoverlast in en rondom het Kralingse Bos te verminderen. Het groeiende aantal ganzen is al jarenlang een terugkerend probleem.

De populatie, momenteel bestaand uit 550 grauwe en 50 boerenganzen, zorgt voor overlast omdat ze iedere 3 tot 5 minuten poepen en de uitwerpselen moeilijk op te ruimen zijn. Daarnaast komen ze op mensen af omdat ze eten verwachten. Daarbij kunnen ze brutaal met hun kop in tassen van bezoekers duiken. Soms ontstaan er door de ganzen zelfs gevaarlijke verkeerssituaties.

Wegvangen groep boerenganzen
Voor het komende broedseizoen wordt een complete groep boerenganzen aan de noordoostkant van het Kralingse Bos op rustige en diervriendelijke wijze gevangen. De ganzen worden ondergebracht in de opvang van Stichting Akkas Ganzenparadijs en herplaatst. De ganzen leven op de groenstrook bij het Terbregsepad en steken regelmatig de drukke Bosdreef over in zuidelijke richting. Tijdens dit oversteken brengen de ganzen hun eigen veiligheid en die van de verkeersdeelnemers in gevaar.

De deelgemeente heeft in overleg met Animal Life Foundation en het gespecialiseerde bedrijf Hofganzen bekeken wat de beste oplossing hiervoor is. Dat blijkt diervriendelijk afvangen en herplaatsen te zijn. De lokale afdeling van de Dierenbescherming wordt op de hoogte gebracht door Hofganzen, die het vangen zal uitvoeren.

Nestbeheer
Ganzen broeden per nest ongeveer negen eieren uit. Hierdoor kan het aantal ganzen explosief toenemen. Om de toename te beperken werden voorheen de eieren geschud. Deze methode is geëvalueerd en levert niet de verwachtte resultaten op. Aankomend broedseizoen gaat de boswachterij van het Kralingse Bos alle eieren van de grauwe gans en de boerengans met maïsolie insmeren. Dit is een diervriendelijke en effectieve methode om te voorkomen dat de populatie verder groeit. De eieren blijven in het nest, waardoor de ganzen geen nieuwe eieren leggen, maar komen niet uit.

Omdat ganzen territoriumdieren zijn, worden de lege plekken die ontstaan omdat er dit jaar geen jongen zijn, niet opgevuld worden door andere ganzen. De volwassen ganzen, die al in het bos leven, jagen nieuwkomers namelijk weg. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een ontheffing verleend om de eieren van de beschermde grauwe gans op deze manier te behandelen.

Weglokken naar andere plekken
Een andere toekomstige maatregel ligt wellicht in het creëren van plekken voor ganzen waar zij minder overlast veroorzaken. Er wordt onderzocht of het eiland voor het strandbad en ook andere velden kunnen worden ingezaaid met witte klaver of een ander speciaal grasmengsel. Ganzen vinden dit onweerstaanbaar, zodat ze vertrekken naar een plek waar ze geen overlast voor recreanten veroorzaken én lekker kunnen eten.

Wat kunt u hieraan bijdragen?
Ganzen zijn trekvogels. Wanneer ze over Nederland trekken, strijken ze neer in bepaalde gebieden om gras te eten en te overwinteren. Normaliter trekken ze weer verder, maar in het Kralingse Bos worden de ganzen aangetrokken door het grote voedselaanbod uit natuurlijke bron en doordat vele bezoekers de ganzen voeren. Hierdoor trekken de ganzen niet verder en blijven in het bos. Het uitdrukkelijke advies is daarom de ganzen niet te voeren.