Centraal Bureau Levensmiddelen


Foto's evenementen

CBL: Etiket verder in de greep van Brusselse bureaucraten

De extra verplichte informatie die het Europees Parlement op het etiket van een levensmiddel wil zien, loopt volledig uit de hand. Dit blijkt uit de stemming van het belangrijkste comité van het Europees Parlement aangaande levensmiddelen, over de herziening van de etiketteringsverordening. Het CBL constateert dat Brussel in steeds meer detail gaat voorschrijven welke informatie voor de consument op de verpakking vermeld moet worden. Het CBL is niet tegen transparantie, maar wel tegen de gedetailleerde regels. Niet het parlement, maar de consument bepaalt wat hij op het etiket terug wil zien, meent het CBL.

Zo heeft de commissie besloten dat er een verplichte vermelding van land van oorsprong komt voor vlees, pluimveevlees, zuivelproducten, groente en fruit en andere enkelvoudige producten. Voor vlees gaat het zelfs zo ver dat het land waar het dier is geboren, opgegroeid en geslacht vermeld moet worden. Ervaringen met soortgelijke informatie voor rundvlees laten zien dat consumenten niks kunnen met deze informatie. Het appelleert hooguit aan nationalistische, nostalgische of chauvinistische gevoelens. Dit moet volgens het CBL niet de rol zijn van de Brusselse wetgever.

Volgens het CBL is deze maatregel door verschillende lidstaten ingebracht om producten uit andere lidstaten op hun eigen markt te weren of in diskrediet te kunnen brengen, onder het mom van "de consument informeren". Dit is in strijd met de gedachtegoed waar de Europese Unie voor staat en zal leiden tot protectionisme door verschillende lidstaten. Dit is zeker niet in belang van de consument. Nieuw is ook dat calorieën verplicht vermeld moet worden in de rechterbenedenhoek op de voorkant van de verpakking in een ingekaderd vakje met een minimale lettergrootte van 3 mm.

De voorstellen die aangenomen zijn, zijn nog niet definitief. Het voltallige Europarlement moet nog instemmen met de etiketteringsregels. Vervolgens zullen de lidstaten zich ook nog uitspreken over de gewijzigde regels.