Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europese Commissie houdt Belgocontrol in de gaten (17/03/10)

Volgens cijfers van Eurocontrol is Belgocontrol, het Belgische bedrijf dat instaat voor het beheer en de controle van het luchtverkeer, het minst efficiënte bedrijf van alle bedrijven voor luchtverkeerscontrole in de EU-27.* Deze hoge kosten vormen niet alleen een probleem voor de Europese luchtvaartindustrie die deze kosten mee moet dragen, maar hebben ook een negatieve impact op de aantrekkelijkheid van Vlaanderen als ondernemingslocatie. Redenen genoeg voor N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels om deze kwestie aan te kaarten bij de Europese Commissie.

In zijn antwoord erkent Commissaris Tajani dat België, ondanks de geleverde inspanningen, een van de duurste landen van Europa blijft. De Commissie houdt Belgocontrol dan ook nauwlettend in de gaten op volgende punten:

* Volgens de verordeningen 550/2004 en 1794/2006 dienen de luchtverkeersleidingstarieven om alle kosten voor het leveren van luchtverkeersleidingsdiensten te dekken, niet meer, niet minder. Alle gebruik van deze inkomsten door de staat is a priori in strijd met het Gemeenschapsrecht, tenzij de staat ze nodig heeft om de kosten te dekken van luchtverkeersleidingsdiensten die hij zelf heeft verleend (bijvoorbeeld de kosten van de nationale toezichthoudende instantie). De Commissie heeft op 27 oktober 2009 een brief naar België gestuurd om de echtheid na te gaan van de feiten die België worden verweten in het kader van een klacht. Op basis van de informatie die België verstrekt, zal de Commissie beslissen of zij dit dossier eventueel verder zal onderzoeken.
* De Commissie ziet erop toe dat geen enkele lidstaat bij de gebruikers van het luchtruim kosten in rekening brengt die niet gerechtvaardigd zijn en niet beantwoorden aan de bepalingen van de toepasselijke wetgeving (verordening 1794/2006).
* Verordening 1070/2009 verleent de de nationale toezichthoudende instanties geen volledige onafhankelijkheid ten opzichte van de regering, maar in artikel 4 is niettemin bepaald dat deze instanties "hun bevoegdheden op onpartijdige, onafhankelijke en transparante wijze . Dit wordt bereikt door adequate beheers- en controlemechanismen, ook binnen het bestuur van een lidstaat". Het is de verantwoordelijkheid van de Commissie erop toe te zien dat de lidstaten deze bepaling correct toepassen.

Brepoels: "De Belgische federale overheid moet dringend volledige transparantie bieden aan de Europese Commissie. Pas dan kan de Commissie haar werk doen en optreden tegen eventuele inbreuken op de Europese wetgeving."


* Belgocontrol heeft de hoogste kosten per samengesteld vlieguur (730 euro), ruim boven het Europese gemiddelde van 474 euro en ook ruim boven het niveau van de omliggende buurlanden.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu