Stichting Bouw Research

Lean bouwen het wondermiddel?

17 maart 2010

'Er vallen elke dag kwartjes'. Dit is de kop van blz 5 in de Cobouw van 5 maart jl. Het lijkt of Lean Bouwen momenteel gezien wordt als wondermiddel in de bouw om geld te besparen en zelfs betere relaties met opdrachtgevers en onderaannemers te garanderen.

Toyota en de scheepsbouw passen deze principes al jarenlang toe. Binnen BouwBeter kijken we al jaren wat we kunnen leren van deze voorbeelden. In 2006 werd er op het BouwBeter congres door het Lean Management Institute een presentatie van Lean Bouwen gehouden.

Leveren van waarde

Het principe van Lean Bouwen is leveren van de waarde waarvoor de klant betaalt. Alle andere zaken zijn verspilling. Een heel goed principe waar we met zijn allen al jaren over spreken en aan (willen) werken. Zorgen voor waarde voor klanten, je verdiepen in klantwensen en in je eigen specifieke toegevoegde waarde. Met daarbij het reduceren van faalkosten. Deze onderwerpen (commerciële effectiviteit en faalkostenreductie) stonden 10 jaar geleden op de SBR-agenda en staan nu nog steeds op de agenda.

Kan Lean Bouwen de bouw helpen?

Ja, de methodische aanpak van Lean Bouwen kan zeker een bijdrage leveren, maar is geen wondermiddel om alle problemen van ketensamenwerking op te lossen. Daarnaast vraagt Lean Bouwen ook om de keuze voor welk type klanten je als bouwer optimaal werk wilt afleveren. Oftewel waar wil ik als organisatie goed in zijn én met veel zelfvertrouwen met mijn medewerkers continu werken aan (kleine) verbeteringen.

Workshops

SBR organiseert workshops met de Lean Bouw specialisten in Nederland en willen graag de ervaringen delen. Op 25 maart a.s. houdt SBR een workshop met diverse IPC bouwbedrijven die willen werken aan verbeteren van bedrijfs- en ketenprocessen. Daarna wordt dit onderwerp nog verder opgepakt en in de toekomst ook in bijeenkomsten waar opdrachtgevers en opdrachtnemers samen dit onderwerp beetpakken.