Gemeente Den Helder

Stevig gesprek met overlastjongeren 2010-03-15

In het Veiligheidshuis in Den Helder is woensdagavond een stevig gesprek gevoerd met een groep overlastveroorzakende jongeren uit Juliandorp. Bij het gesprek waren ook de ouders aanwezig. De jongeren (15 tot 23 jaar) is duidelijk gemaakt dat ze de grenzen flink hebben overschreden en dat ze in de gaten worden gehouden. De boodschap lijkt te zijn aangekomen en de jongeren beloven beterschap.

Sinds december vorig jaar zijn er rond het winkelcentrum de Drooghe Bol ongeveer 25 overlastmeldingen bij de politie binnenkomen. Een flinke stijging ten opzichte van de perioden daarvoor. Het gaat om ernstige vormen van overlast, zoals bedreigingen en vernielingen. Aan de incidenten kunnen meestal geen directe daders worden gekoppeld. Wel is duidelijk dat de daders zich binnen een bepaalde groep jongeren moeten bevinden.

Een team dat bestaat uit de wijkagent, de officier van justitie, een medewerker van jeugdzorg, een straathoekwerker, de jeugdagent, een leerplicht ambtenaar en de coördinator van het Veiligheidshuis, heeft de groep in kaart gebracht en uitgenodigd voor een stevig gesprek. Van de tien jongeren, kwamen er negen met hun ouders opdagen. Een jongere had zich keurig afgemeld.

De jongeren is verteld welke meldingen er binnen zijn gekomen, welke overlast de buurt ervaart en wat de schade is. Ook is ze duidelijk gemaakt welk traject het Veiligheidshuis nu met ingaat. De jongeren worden intensief in de gaten gehouden en nieuwe meldingen of vernielingen kunnen leiden tot een gebiedsverbod of zelfs vervolging.

Hoewel de jongeren in het begin nog wat lacherig op de situatie reageerden, begrepen ze al snel de ernst van de situatie. Ze beloofden beterschap.

Ervaart u overlast? Meld het de politie! Uw melding helpt de hulpverleners in de stad beter te reageren op bepaalde situaties. Een melding maken doet u via tel. 0900-8844.