Gemeente Den Helder

Daling bijstandsuitkeringen in Den Helder het sterkst 2010-03-17

Het aantal bijstandsuitkeringen in Den Helder daalde in 2009 met 5 procent. En dat is bijzonder, want in de rest van Nederland steeg het aantal uitkeringen juist met 9 procent. Den Helder is hiermee de best presterende middelgrote gemeente van Nederland (30.000 -- 60.000 inwoners). De nieuwe re-integratie-aanpak van de gemeente Den Helder blijkt succesvol.

Verantwoordelijk wethouder Paul Kragt: "De blijvende daling is goed nieuws: ondanks de nationale trend komen bij ons nog steeds minder bewoners in de bijstand terecht en meer mensen vinden werk. Het laat ook zien dat onze inspanningen en die van het UWV Werkbedrijf zijn vruchten afwerpen. Daar ben ik uiteraard heel blij mee. Het is goed voor die mensen én de nieuwe Helderse aanpak blijkt te werken."

Ook financieel is een daling goed nieuws. Kragt: "Gemeenten krijgen van de rijksoverheid een bepaald budget om de uitkeringen van betalen. Eventuele tekorten moeten we zelf aanvullen. Daar staat tegenover dat overschotten in de gemeentekas vloeien. Het is dus zaak voor gemeenten om zo weinig mogelijk instroom in de bijstand te hebben, en zo veel mogelijk uitstroom."

De Wet Werk en Bijstand (WWB) is in 2004 ingevoerd. Het doel van de wet is om mensen via de kortste weg aan betaald werk te helpen: werk gaat vóór inkomen. Gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk. En de nieuwe wet blijkt te werken: Sinds de invoering in 2004 daalde het aantal uitkeringen overal gestaag. Ook in Den Helder daalt het aantal uitkeringen met 26% in zes jaar.

Deze landelijke daling stopt in 2009. Gemiddeld in Nederland steeg het aantal bijstandsuitkeringen met 9%. Echter niet in Den Helder, daar zette de daling zich nog steeds voort met 5%. Den Helder is hiermee de best presterende middelgrote gemeente van Nederland (30.000 -- 60.000 inwoners). Slechts acht andere gemeenten wisten in 2009 een stijging of stilstand te voorkomen.

Bovenstaande gegevens komen van het CBS, gepresenteerd op de website van onderzoek- en adviesbureau APE (www.ape.nl).