Gemeente Enschede

Subsidie Medialab Enschede voor nieuwe huisvesting

Tetem 1 nieuwe plek voor maatschappelijke activiteiten Medialab

Gemeente Enschede verleent Medialab Enschede een subsidie van
1.270.000 euro voor de aankoop van de benedenverdieping van Tetem 1 in Roombeek. Dit heeft het college van B&W dinsdag 16 maart 2010 besloten. Medialab Enschede zorgt onder meer voor opdrachten aan tientallen kunstenaars in de stad, biedt cultuureducatieprojecten voor o.a. speciaal onderwijs en begeleidt mensen met een arbeidsbeperking terug naar regulier werk.

Medialab Enschede heeft een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie in de stad. Activiteiten van Medialab zijn onder meer het organiseren van exposities, aanbieden van cultuur- en participatieprogramma's en het Productiehuis dat opdrachten verstrekt aan Enschedese kunstenaars. Samenwerking en het initiëren van ontmoetingsplekken staan hierbij centraal. Zo begeleidt Medialab jonge kunstenaars om hun professionaliteit en ondernemerschap te ontwikkelen en doen zij via Medialab ervaring op in het onderwijs en welzijnswerk. Daarnaast werken bij Medialab ruim 30 vrijwilligers waarvan meer dan de helft een arbeidsbeperking heeft. Door goede begeleiding is dit voor veel mensen een opstap naar een betaalde baan. Hiermee levert Medialab een belangrijke bijdrage aan de participatiedoelstellingen van de gemeente.

Belangrijke culturele functie
Daarnaast heeft Medialab al enige jaren een belangrijke plek in het culturele klimaat in Enschede. De nieuwe locatie aan de culturele buitenruimte Stroinksbleek in Roombeek biedt veel kansen voor uitwisseling met andere culturele en creatieve partners in de omgeving en ArtEZ Kunstacademie die zich in de toekomst in Tetem 2 vestigt. Daarmee wordt de Stroinksbleek een hotspot in een culturele omgeving die een bijzondere markering van het noordelijke uiteinde van de Cultuurmijl vormt.

De subsidie wordt betaald uit Roombeekgelden. In de Herfstnota 2009 van Projectbureau Roombeek is een reservering gedaan voor de bevordering van de culturele ontwikkeling en behoud van vrije ruimten voor cultureel gebruik. De gemeenteraad heeft de Herfstnota 2009 in november vorig jaar vastgesteld. Met het bedrag financiert Medialab de aankoop van de benedenverdieping van Tetem 1. Zelf investeert Medialab om de binnenzijde van het pand geschikt te maken voor haar activiteiten. Wanneer Medialab haar activiteiten beëindigt, heeft gemeente Enschede eerste recht van terugkoop van het pand.

Van Tetem 2 naar Tetem 1
Medialab was enkele jaren gevestigd in Tetem 2, waar ook de Stichting Vrije Ruimten onderdak had. Na de verkoop van dit gebouw aan ArtEZ Kunstacademie moesten beide organisaties op zoek naar nieuwe huisvesting. Met de aankoop van de begane grond van het gebouw Tetem 1 krijgt Medialab Enschede permanente huisvesting en kunnen zowel Medialab als Vrije Ruimten hun activiteiten voortzetten. Bij de overeenkomst met eigenaar High Garden BV is tevens afgesproken dat High Garden BV de buitenzijde van het gebouw volledig afbouwt. Afgelopen zomer heeft het bedrijf Foodatelier / InfoDish de oude portiersloge van de voormalige textielfabriek Tetem in ere hersteld. Met de verbouw van Tetem 2 door ArtEZ Kunstacademie en het aanstaande herstel van de schoorsteen krijgt het gehele voormalige textielcomplex een metamorfose. Hiermee krijgen de panden, die als gemeentelijk monument zijn aangewezen, weer hun monumentale waarde als industrieel erfgoed terug.

Geplaatst: 17 maart 2010.

17 maart 2010