Cobra koopt Mannelijk figuur

17/03/2010 12:43

Cobra Museum

17 maart 2010

'Mannelijk figuur' toegevoegd aan collectie

Begin maart heeft het Cobra Museum het beeld 'Mannelijk figuur' van de Deense kunstenaar Robert Jacobsen (1912 - 1993) verworven. Het beeld is uitgevoerd in brons, is 54 cm hoog en werd door Jacobsen gemaakt in de jaren vijftig. Het beeld werd aangekocht dankzij de steun van de BankGiro Loterij.

Het Cobra Museum is bijzonder ingenomen met deze verwerving en heeft nu drie sculpturen van Robert Jacobsen in bezit, ook twee ijzeren beelden: een masker uit 1958 en accordeonspeler uit 1952. Het nieuwe beeld zal getoond worden tijdens de zomerexpositie 'Maskerade. Cobra's spel met het masker' die vanaf 12 juni start.

Robert Jacobsen maakte deel uit van de vooroorlogse experimentele Deense kunstenaarsvereniging 'Host'. Hij was in 1945 mede-ondertekenaar van het beroemde manifest 'Het Nieuwe Realisme' waarin de Host-kunstenaars, die gedurende de oorlog een spontane experimentele werkwijze aanhingen, hun standpunten verdedigen. Van Host maakten ook latere Deense Cobrakunstenaars deel uit, maar Jacobsen sloeg in 1947 een andere weg in. Hij vertrok naar Parijs en sloot zich aan bij de kunstenaars van de geometrische abstractie rondom de befaamde Parijse galeriehoudster Denise René. Vanwege die voorkeur bleef hij buiten de Cobrabeweging, hoewel de fantasierijke figuren die hij in de Cobratijd uit afval laste wel het experimentele Cobra spirit hebben. In 1949 begon hij te werken met zijn favoriete medium ijzer.

Jacobsen verwierf grote internationale bekendheid. Hij had in 1955 een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en won in 1966 de Grote prijs Biënnale van Venetië. Zijn werk is wereldwijd opgenomen in belangrijke museumcollecties.





http://www.cobra-museum.nl