Gemeente Echt-Susteren


Nieuwe kazerne post Echt met oefenterrein in Echt-Susteren

De gemeente Echt-Susteren krijgt een nieuwe brandweerkazerne met oefenterrein voor de post Echt. In december 2009 heeft de gemeenteraad van Echt-Susteren ingestemd met de bouw van de nieuwe kazerne en oefenterrein op de locatie in de Bandert. Bij de realisatie van het oefenterrein zal ook de brandweer Roermond en omgeving nauw betrokken worden. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het definitieve ontwerp. Dit wordt in april 2010 verwacht!

Â

Samenwerking staat voorop!
De kazerne met oefenterrein zal een belangrijke peiler gaan vormen voor de samenwerking in het district (gemeenten Maasgouw, Roerdalen, Roermond en Echt-Susteren). Het taakveld opleiden en oefenen zal voor het gehele district vanuit de nieuwe kazerne worden ondersteund. Daarnaast wordt ernaar gestreefd om een dagbezetting te realiseren op de nieuwe kazerne in Echt met medewerkers van de brandweer Echt-Susteren en Roermond.

Â

Een Verbetering

Door de verplaatsing van de kazerne naar de nieuwe locatie in de Bandert zal de dekking van Echt-Susteren en de paraatheid in de dagsituatie van de gemeente aanzienlijk verbeteren (zie tabel 1). Daarnaast zal door de samenwerking met brandweer Roermond en omgeving ook de paraatheid in dagsituaties beter georganiseerd kunnen worden. Dit is niet alleen voor Echt-Susteren maar ook voor de gemeente Roerdalen en Maasgouw van belang.

Â

Fase

Omschrijving

Gemeente Echt-Susteren

Dekking

Dag

Avond / Nacht / Weekend

Fase 0

Huidige situatie

30 %

19%

Fase 1 a

Locatie Bandert

66%

51%

Fase 1 b

Locatie Bandert met dagbezetting /samenwerking district Roermond

72%

51%

Fase 2

Locatie Bandert met dagbezetting / samenwerking district Roermond én preventieve maatregelen

83%

69%

Fase 3

Locatie Bandert met dagbezetting én preventieve maatregelen én eerstelijns uitruk Duitsland

> 83%

> 69%

Â

Tabel 1: Verschillende fasen om te komen tot een verbetering van de dekking

Â

Een aanzienlijke kwaliteitsslag

De nieuwe kazerne wordt voorzien van instructieruimten en een oefenterrein (zie figuur 1.). Deze bieden beide alle mogelijkheden om de basisbrandweerzorg te beoefenen. Alle beroeps en vrijwilligers binnen het district kunnen hier getraind en geoefend worden. De mogelijkheden van de kazerne en het oefenterrein zullen een aanzienlijke kwaliteitsslag opleveren.

Â

Euregionale samenwerking

Op een schaalbreedte van nog geen vijf kilometer grenzen drie landen (Nederland, Duitsland en België) met de gemeente Echt-Susteren aan elkaar. De samenwerking met de Duitse - en Belgische buren wordt dan ook opgezocht op het gebied van de brandweerzorg in samenwerkingsverband Euromosa*. Door met de medewerkers van de brandweer van deze aangrenzende buurgemeenten in gezamenlijkheid te gaan oefenen wordt een verdere grensoverschrijdende samenwerking met betrekking tot de basiszorg bevorderd.

Â

Al met al geeft de nieuwe brandweerkazerne met oefenpost een positieve impuls aan de brandweerzorg.

De realisatie van de brandweerkazerne en het oefenterrein staat gepland voor het vierde kwartaal van 2011.

Â


* Euromosa is het grensoverschrijdende samenwerkingsverband tussen de Vlaamse gemeente Maaseik, het Nederlandse Echt-Susteren en de Duitse gemeenten Waldfeucht, Selfkant en Gangelt.

Â
Â