Novib

Oxfam Novib roept regeringen en internationale organisaties op om herhaling van voedselcrisis van 2005 te vermijden

Een ernstig tekort aan voedsel dreigt voor bijna tien miljoen mensen in West-Afrika in de Sahelzone, waarschuwt hulporganisatie Oxfam Novib.

Het ergst getroffen land is Niger. Daar zijn 8 miljoen mensen in gevaar. Bijna 2 miljoen mensen in Tsjaad worden bedreigd. Ook in Mali wordt de komende maanden de toestand waarschijnlijk kritiek voor een groot aantal mensen en eveneens delen van Nigeria en Burkina Faso worden bedreigd.

Oxfam Novib roept de rijke landen dringend op in actie te komen om een herhaling van een voedselcrisis als in 2005 in Niger te voorkomen. Die kostte onnodig levens.

'Vijf jaar geleden werden signalen uit Niger genegeerd,' zegt Mamadou Biteye, regionaal directeur van Oxfam voor West-Afrika. 'We zien dat zich opnieuw een voedselcrisis ontwikkelt. Die is te voorkomen als de internationale gemeenschap nu snel handelt.'

Door onregelmatige regenbuien groeit er nu te weinig gras voor het vee en zijn de oogsten slecht. In Niger wordt een kwart minder geoogst dan een jaar geleden. In bepaalde regio's Diffa in het oosten, Tillabery in het westen valt er helemaal niets te oogsten. In Tsjaad komt er eenderde minder van de akkers te weinig voor de bevolking om te overleven. In het oosten van Tsjaad is nu nog voldoende, maar vanaf juni waarschijnlijk niet meer. In de hele Sahelzone wordt gemiddeld 9 procent minder geoogst. De ernst van de situatie verschilt per regio.

Graanprijzen schieten omhoog
Door de tekorten schieten graanprijzen omhoog. In Niger is gierst is 25 procent duurder dan één jaar geleden en sorghum zelfs 50 procent. De prijzen zullen verder stijgen omdat het normaal tot juni niet regent en de eerste oogst pas komt in september.

Omdat er ook te weinig gras is, moeten veehouders dieren verkopen. 'De prijzen voor het vee worden steeds lager', zegt Hassane Baka, vertegenwoordiger van Oxfam Novibs partnerorganisatie AREN in Niger. Veehouders kopen dan graan om te overleven. Maar voor elk verkocht dier krijgen ze nu steeds minder graan.'

Niger heeft wel voedselreserves, maar onvoldoende om te overleven tot de volgende oogst. De regering van Niger heeft nu een nationaal noodplan gemaakt en vraagt daarvoor 123 miljoen dollar aan internationale hulp. Oxfam Novib roept donoren op dit te geven en ook Tsjaad en Mali te hulp te schieten en benadrukt het belang van een goede coördinatie tussen overheden, VN-organisaties, en locale en internationale NGO's om ervoor te zorgen dat de hulp efficiënt is.

Lokale partnerorganisaties van Oxfam Novib zijn al begonnen met noodhulp in de kwetsbaarste gebieden van Niger. Ze verstrekken voedsel aan de armste gezinnen en schoolkinderen en kopen verzwakt vee op tegen een redelijke prijs. De partners zagen de crisis aankomen dankzij hun waarschuwingssysteem ('Early Warning System'). Via de radio krijgen veehouders informatie om snel te kunnen handelen. In Tsjaad zijn teams van partnerorganisaties op pad om te inventariseren waar de nood het hoogst is. In Mali zorgt Oxfam Novib voor veevoer en voedsel voor 100.000 mensen.

Bron: Oxfam Novib, 17 maart 2010