Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Subsidieaanvraag voor haalbaarheidsonderzoek naar duurzame energie in De Groene Compagnie (persbericht 015, 2010)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat subsidie aanvragen voor een haalbaarheidsonderzoek naar duurzame energiebronnen binnen het project De Groene Compagnie bij het Eems Dollard Regio-project âNachhaltige Energie Nederland Duitslandâ.

Gebiedsontwikkeling De Groene Compagnie is aangewezen als pilot voor onderzoek naar duurzame energie. In opdracht van de provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft de TU Delft in 2009 onderzoek gedaan naar -en een rapport geschreven over- duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen. Volgens het onderzoek leent De Groene Compagnie zich in potentie uitstekend voor toepassing van duurzame energiebronnen, in combinatie met woningbouw. Uit het onderzoek blijkt dat de potentie ligt bij energie uit de zon, wind, afval en biomassa, maar ook bij technieken als warmte- en koudeopslag en geothermie.
Het verschenen rapport van de TU Delft geeft aan wat er technisch mogelijk is. Met de aangevraagde subsidiegelden kunnen de uitkomsten van dit rapport op (financiële) haalbaarheid getoetst worden.

De Eems Dollard Regio heeft het project âNachhaltige Energie Nederland Duitslandâ in het leven geroepen om lokaal duurzame energie-initiatieven bij het Midden-en Kleinbedrijf (MKB) te stimuleren en in de Eems Dollard Regio te kopiëren. Dit project wordt ondersteund door de Duitse en Nederlandse overheid.