CNV PZ: bij aannemen personeel letten op leeftijd werknemer

17/03/2010 13:25

CNV Publieke Zaak

Vakbond CNV Publieke Zaak vindt dat organisaties bij het aannemen van personeel moeten letten op de leeftijd. Er moet een goede verdeling zijn over generaties. Bij reorganisaties met gedwongen ontslagen is dit wel geregeld. Via het zogenaamde afspiegelingsbeginsel worden de ontslagen over de verschillende leeftijdsgroepen verdeeld. Bij het aannamebeleid is echter niets geregeld. Werkgevers kunnen kiezen wie ze willen aannemen.

CNV Publieke Zaak - vakbond voor de publieke sector - doet een beroep op ondernemingsraden en vakbondsvertegenwoordigers om gebruik te maken van hun initiatiefrecht om het aannamebeleid van de organisatie ter discussie te stellen. Ondernemingsraden kunnen bijvoorbeeld de werkgever vragen aan het einde van een kalenderjaar een overzicht te geven van het aannamebeleid op basis van het afspiegelingsbeginsel. Het uitgangspunt is een verdeling van de vacatures over de verschillende leeftijdsgroepen waaruit kandidaten zich melden.

Tweeslachtig

CNV Publieke Zaak vindt dat op een tweeslachtige manier met werknemers wordt omgegaan. Zij moeten in de ogen van het kabinet langer doorwerken en bovendien moeten de oplopende kosten van voorzieningen (AOW en gezondheidszorg) betaalbaar blijven. Langer doorwerken wordt tot nog toe vooral bevorderd via dwang. De pensioenleeftijd gaat omhoog en de mogelijkheden om eerder uit te treden zijn al beperkt. Eveneens zijn uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid versoberd.

Oudere werknemers

Ook oudere werknemers lopen het risico ontslagen te worden. Het is ook een feit dat de meeste organisaties bij het uitzetten van vacatures inzetten op een zo jong, ervaren en goedkoop mogelijke kandidaat die bovendien gauw genoegen neemt met een flexibel contract. Oudere werknemers hebben grote moeite weer een nieuwe baan te vinden. Door het aannamebeleid ook het afspiegelingsbeginsel te hanteren wordt voorkomen dat werkgevers alleen jongeren aannemen en ouderen in de kou laten staan.