Inspectie v/h Onderwijs


Meer vo-scholen geven voldoende onderwijstijd

17 maart 2010

De Onderwijsinspectie heeft in 2009 opnieuw onderzoek gedaan naar de naleving van de wettelijke vereisten rond de onderwijstijd in het voortgezet onderwijs. De resultaten van het onderzoek geven nog geen aanleiding tot algehele tevredenheid. De inspectie gaat dan ook over tot verscherpt toezicht op de scholen die niet aan de norm voldoen.

Evenals in 2006, 2007 en 2008 heeft de inspectie in 2009 onderzoek gedaan naar de naleving van de wettelijke vereisten rond de onderwijstijd in het voortgezet onderwijs. Op 75 scholen is de geprogrammeerde onderwijstijd voor het schooljaar 2008/2009 onderzocht. Daarna is bekeken hoeveel onderwijstijd er in dat schooljaar daadwerkelijk gerealiseerd is.

Geen aanleiding tot algehele tevredenheid
De resultaten van het onderzoek geven nog geen aanleiding tot algehele tevredenheid. Op een krappe meerderheid van de scholen wordt nog niet wordt voldaan aan de wettelijke vereisten. Daardoor krijgt een behoorlijk deel van de leerlingen in het voortgezet onderwijs nog te weinig onderwijsuren. De inspectie gaat dan ook over tot verscherpt toezicht op de scholen die niet aan de norm voldoen.

Vooruitgang geboekt in programmering en realisatie In vergelijking met voorgaande jaren is er daarentegen wel een behoorlijke vooruitgang geboekt in de programmering en realisatie van de onderwijstijd. Bijna 90 procent van de scholen had in alle leerjaren voldoende onderwijstijd geprogrammeerd; op iets meer dan 40 procent van de scholen voldeed de gerealiseerde onderwijstijd aan de wettelijke vereisten.

Nieuwe wettelijke vereisten
In september 2009 heeft het ministerie van OCW nieuwe wettelijke vereisten voor de onderwijstijd vastgesteld. Zo ging de minimale onderwijstijd voor de onderbouw van 1040 klokuren naar 1000 klokuren. Afgezet tegen deze `nieuwe' norm, voldoet op ruim 90 procent van de scholen de geprogrammeerde onderwijstijd aan de vereisten. De gerealiseerde onderwijstijd voldoet op bijna 70 procent van de scholen.