Politie Haaglanden

Persberichten 17 maart

Haaglanden, 17-03-2010

Boetes betaald en celstraffen uitgezeten
Den Haag Bij een zogenoemde Betex-actie in het verzorgingsgebied van Bureau Zuiderpark kregen verschillende mensen die nog boetes hadden openstaan of celstraffen moesten uitzitten dinsdag 16 maart huisbezoek van politiemedewerkers. Acht mensen betaalden direct hun nog openstaande boetes met een gezamenlijke waarde van meer dan 2500 euro. Uitschieter hierbij was een 49-jarige Hagenaar die in één keer zeven boetes met een totale waarde van 796,90 euro afrekende. Drie mensen werden aangehouden omdat zij hun boetes met een gezamenlijke waarde van zon 350 euro niet wilden of konden betalen, zij gaan één of twee dagen de cel in. De topper van deze Betex-actie vormde een 28-jarige Hagenaar. Hij had niet alleen nog 500 euro aan boetes openstaan, maar ook nog 36 dagen celstraf in het vooruitzicht. Omdat de man niet betaalde, verdwijnt hij voor in totaal 45 dagen achter de tralies. Het korps Haaglanden zet de komende maanden extra capaciteit in om een groot aantal gesignaleerden te achterhalen. Men maakt daarbij gebruik van innovatieve middelen zoals de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). De ANPR is een computer met een gespecialiseerd softwareprogramma met een daaraan gekoppelde videocamera, dat kentekens van voertuigen scant, vastlegt en herkent aan de hand van gekoppelde kentekenbestanden die in het systeem zijn aangebracht. Met deze apparatuur is het mogelijk om kentekens te scannen en te vergelijken met vooraf geuploade hotlisten zoals opsporingslijsten van gesignaleerden.

Twee weken cel voor diefstal fles drank
Den Haag Als gevolg van een mislukte diefstal van een fles drank bij een supermarkt aan de Weimarstraat moet een 52-jarige Hagenaar twee weken de cel in. De Hagenaar probeerde dinsdag 16 maart rond 09.25 uur met onder zijn kleding een fles drank ter waarde van zeven euro de kassa van de supermarkt te passeren. Hij werd echter betrapt door supermarktpersoneel. Gewaarschuwde politiemensen namen de man mee naar het politiebureau, waar zij in de politiesystemen zagen dat de man nog een celstraf van veertien dagen moest uitzitten. De man kreeg een boete voor de winkeldiefstal en werd vervolgens direct aangehouden voor het uitzitten van zijn openstaande straf.

Dronken bestuurder rijdt tegen verkeer in
Den Haag Tijdens een surveillance zagen politiemensen dinsdag 16 maart rond 22.45 uur op de Weimarstraat een auto tegen de rijrichting in rijden. Toen de agenten hiervoor een bekeuring wilden uitschrijven, roken zij een sterke alcohollucht bij de bestuurder. Bij een blaastest bleek de 43-jarige Hagenaar teveel te hebben gedronken. De man werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Daar blies de Hagenaar 710 ugl, terwijl de wettelijk toegestane waarde ligt op 220 ugl. De man kreeg, naast een proces-verbaal, een rijverbod van acht uur.

Eén op negen rijdt te hard
Den Haag Bij een snelheidscontrole op de Moerweg reed dinsdag 16 maart bijna één op de negen automobilisten te hard. Tussen 08.00 en 14.00 uur controleerde de politie 1932 voertuigen. In totaal kunnen 223 automobilisten een proces-verbaal voor te hard rijden tegemoet zien. De hoogste snelheid bedroeg 79 kilometer per uur, waar slechts 50 kilometer per uur is toegestaan.

Vechtpartij op voetbalveld
Den Haag Politieagenten moesten dinsdag 16 maart om 20.30 uur optreden, toen een voetbalduel aan de Guido de Moorstraat in een vechtpartij eindigde. Politieagenten die ter plaatse een onderzoek instelden, constateerden dat het duel wegens wanordelijkheden door de scheidsrechter was gestaakt. De spelers van de bezoekende partij besloten om naar de kleedkamer te gaan. Toen zij de kleedkamer wilden verlaten, werden zij opgewacht door enkele spelers van de thuisploeg. Hierop ontstond een vechtpartij. De politie onderzoekt de zaak en gaat de betrokken vereniging benaderen om helderheid te verkrijgen over de vechtpartij.

Winkeldiefstal met geweld
Den Haag Op dinsdag 16 maart om 15.15 uur werden twee jongens betrapt in een supermarkt aan het Forellendaal voor winkeldiefstal. Toen de jongens na de diefstal er vandoor gingen werden zij achterna gezeten door een medewerker van de supermarkt. Deze man kreeg van de dieven een Fuche waarin 5 liter bier zat tegen zijn gezicht aan gegooid. Hierdoor konden zij alsnog ontkomen.

Politie zoekt getuigen straatroof
Rijswijk De politie zoekt getuigen van een straatroof op de Huis te Landelaan. Vier jongers beroofden dinsdag 16 maart om 15.30 uur een 14-jarige jongen. Het viertal dwong onder bedreiging van een mes de jongen tot afgifte van zijn persoonlijke eigendommen, waaronder zijn gsm. Na de beroving liepen drie daders weg, terwijl één dader met het slachtoffer meeliep naar zijn woning aan de Burgersdijkstraat. Toen bleek dat de vader van het slachtoffer thuis was, rende hij alsnog hard weg. De vier daders hebben een licht getinte huidskleur en zijn circa 16 jaar. Eén van de daders droeg een zwart petje en had kort zwart haar. Hij droeg een lichtblauwe spijkerbroek en zwart met groen gekleurde Nike schoenen. Hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders? Bel met Bureau Rijswijk via 0900-8844. Liever anoniem? Bel met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Snelheidscontrole binnen bebouwde kom
Westland/Honselersdijk De politie controleerde dinsdag 16 maart tussen 10.15 uur en 11.45 uur op verzoek van de bewoners de snelheid van het autoverkeer op de Endeldijk. De maximumsnelheid ter plaatse is 30 km/u. Elf bestuurders reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 58 km/u. De politie maakte tegen de overtreders proces-verbaal op.

Met bromfiets op autosnelweg
Midden-Delfland/Maasland Politieagenten zagen dinsdag 16 maart om 20.25 uur een 19-jarige bromfietser rijden over de Rijksweg A20. De man reed netjes met het verkeer mee en haalde met zijn bromfiets een snelheid van ongeveer 90 km/u. De agenten maakten direct een einde aan de rit van de 19-jarige bestuurder uit Maasland en namen zijn bromfiets in beslag. De man kreeg een proces-verbaal.

Ontmantelde hennepkwekerijen
Pijnacker-Nootdorp De politie trof dinsdag 16 maart om 09.00 uur in twee woningen aan de Schaepmanstraat ontmantelde hennepkwekerijen aan. Agenten onderzochten beide woningen toen zij meldingen kregen over vermoedelijke hennepteelt. In beide woningen vonden de agenten assimilatielampen en kweekafval waaruit bleek dat er sprake was geweest van hennepteelt. In beide woningen werd de stroom illegaal afgetapt. De politie stelt een onderzoek in naar de rechtmatige eigenaren en/of de bewoners van beide woningen. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Arrestant onwel
Pijnacker-Nootdorp Een 36-jarige arrestant raakte dinsdag 16 maart om 22.55 uur na zijn aanhouding onwel. De man zat als passagier in een auto die door de agenten op de Oostlaan werd gecontroleerd. Een getuige meldde de politie dat de inzittenden van de auto zich op de Klapwijkseweg verdacht gedroegen en met gedoofde verlichting weg waren gereden richting de Oostlaan. Agenten zagen de auto rijden en hielden de bestuurder staande. Toen agenten aan de inzittenden om een legitimatiebewijs vroegen, weigerden de mannen deze te overhandigen. De politie hield vervolgens een 36-jarige en 31-jarige man aan. Zij weigerden mee te werken aan de controle en één van de mannen gaf één van de agenten een duw. Eenmaal aan het politiebureau werd de 36-jarige man plotseling onwel. De GGD vervoerde hem naar het ziekenhuis. De man werd ter observatie opgenomen en moet op een later moment een verklaring komen afleggen.

Verdachten inbraak supermarkt aangehouden
Zoetermeer De politie hield woensdag 17 maart om 02.40 uur twee Rotterdammers aan op verdenking van betrokkenheid bij een inbraak van een supermarkt aan de Broekzijdeweg. De politie kreeg een melding dat in de zaak werd ingebroken en dat na de inbraak een personenauto was weggereden. Aangezien de politie beschikte over het kenteken en merk van de auto, wisten zij de bestuurder en zijn passagier te achterhalen. De twee inzittenden werden aangehouden en ingesloten voor nader verhoor. De recherche onderzoekt of beide mannen daadwerkelijk iets met de inbraak te maken hebben.

Kopstaart met meerdere partijen
Zoetermeer Drie personenautos botsten dinsdag 16 maart om 08.40 uur op de Rijksweg A12 op elkaar. Het ongeval ontstond vlak voor de afrit Zoetermeer, vermoedelijk door verkeersstagnatie. Eén van de bestuurders kon niet meer op tijd achter zijn voorganger stoppen en botste op een auto, die weer doorschoof naar een daarvoor stilstaande personenauto. Twee personenautos moesten worden weggesleept.