Politiebond ACP

17 maart 2010

Kabinetsreactie op COT-onderzoek HvH

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) heeft begin december de onderzoeksresultaten naar de strandrellen bij Hoek van Holland gepresenteerd. Demissionair minister Hirsch Ballin (BZK) stuurt nu de kabinetsreactie hierover op naar de Tweede Kamer.

Het COT-onderzoek legde de `schuld' voor het uit de hand lopen van het strandfeest in Hoek van Holland op 22 augustus jl. bij de autoriteiten. Politie, justitie en gemeente Rotterdam hebben fouten gemaakt. Waar het de politie betreft, gaat het om de top van de politie. Die heeft op basis van verkeerde inschattingen gehandeld/ingegrepen. Het COT deed, op verzoek van de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb, onderzoek naar de procesgang voor, tijdens en na afloop van de rellen bij het Sunset Grooves feest. Aboutaleb heeft toegezegd alle aanbevelingen van de onderzoekers over te nemen.

Begeleidende brief
Hirsch Ballin schrijft in de begeleidende brief: "Hierbij doe ik u de kabinetsreactie toekomen op het COT-rapport naar aanleiding van de rellen bij Hoek van Holland. In de reactie zijn de resultaten uit het debat van de gemeenteraad van 17 december 2009 en de verbetervoorstellen van de gemeente respectievelijk de korpsbeheerder van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond betrokken. In deze reactie ga ik in op: de hoofdconclusies uit het COT-rapport, de gedetailleerde conclusies en aanbevelingen, het raadsdebat in Rotterdam van 17 december 2009 c.q. de bestuurlijke en operationele verbeterpunten in Rotterdam(Rijnmond), leerpunten en enkele relevante landelijke initiatieven."