Nederlands Jeugdinstituut


`Taakspel' erkend als bewezen effectief

Erkenning eerste jeugdinterventie op niveau III

De Erkenningscommissie Interventies heeft voor het eerst een jeugdinterventie - Taakspel - erkend op niveau III, als `Bewezen effectief'. Door het spelen van het Taakspel tijdens reguliere lessen, leren leerlingen op de basisschool om zich beter aan klassenregels te houden. Met als doel om beginnend probleemgedrag bij kinderen in een vroeg ontwikkelstadium te verminderen en om te buigen naar positiever gedrag.

Taakspel

Taakspel richt zich op leerlingen van groep 4 tot en met groep 8 van het basisonderwijs. Doel van het spel is het versterken van taakgericht gedrag bij kinderen, waardoor regelovertredend gedrag afneemt en een positief onderwijsklimaat wordt bevorderd. De leerkracht verdeelt de leerlingen over een aantal teams. Ieder team dat zich voldoende aan de klassenregels houdt, wint een kleine beloning. De leerlingen van een team stimuleren elkaar zo om zich aan de regels te houden. Taakspel is ontwikkeld door CED-Groep/Pedologisch Instituut Rotterdam op basis van het Amerikaanse Good Behaviour Game. Er lopen nog verschillende onderzoeken naar de effecten van Taakspel bij zowel jongere als oudere leerlingen en bij leerlingen in het speciaal onderwijs.

Erkenning

De Erkenningscommissie Interventies is een landelijke en onafhankelijke commissie die de kwaliteit en effectiviteit van interventies beoordeelt voor jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, jeugdwelzijnswerk, ontwikkelingsstimulering, gezondheidsbevordering en preventie. De commissie is ingesteld en wordt secretarieel ondersteund door het Nederlands Jeugdinstituut, het RIVM/Centrum Jeugdgezondheid en het RIVM/Centrum Gezond Leven. De beoordeling gebeurt aan de hand van vastgestelde criteria. Afhankelijk van de criteria waaraan een interventie voldoet, krijgt deze het oordeel `Theoretisch goed onderbouwd', `Waarschijnlijk effectief' of `Bewezen effectief'. De oordelen volgen een getrapt systeem: voor erkenning op een hoger niveau, moet de interventie ook voldoen aan de criteria van de niveaus daaronder. De commissie erkende al eerder twee leefstijlinterventies voor volwassenen op niveau III, en nu is dus de eerste jeugdinterventie erkend als `Bewezen effectief'. Erkende jeugdinterventies worden gepubliceerd in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Effectieve jeugdzorg

De beoordeling van jeugdinterventies op effectiviteit maakt deel uit van een breder traject om de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening in de jeugdsector te bevorderen. Door erkende interventies publiekelijk toegankelijk te maken via de website www.nji.nl/jeugdinterventies kunnen professionals hun zorgaanbod verbeteren. Het Nederlands Jeugdinstituut biedt ook andere bouwstenen om te werken aan effectiviteit, zoals overzichten van werkzame principes, handreikingen voor en ondersteuning bij methodiekontwikkeling, effectonderzoek en professionalisering.