Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 17 maart

Alkmaar, 17-03-2010 o 14:00 uur

Twee verdachten aangehouden voor overval op Scheringa museum

Breda-Alkmaar, woensdag 17 maart

Op woensdagmorgen zijn twee mannen aangehouden op verdenkingbetrokkenheid bij de overvalde overval op het Scheringa museum voor Realisme in Spanbroeken/of de voorbereiding daarvan. Het gaat om mannen van 29 en 43 jaar. Beiden zijn afkomstig uit Breda.

De overval vond plaats op vrijdagmiddag 1 mei 2009 omstreeks 12.15 uur, toen meerdere gemaskerde personen het museum aan de Spanbroekerweg binnen kwamen lopen. Zij liepen direct door naar het museumgedeelte waar twee schilderijen van de muur werden gehaald. Een bewaker en bezoekers van het museum werden door de overvallers bedreigd met een vuurwapen. Na de overval liepen de mannen naar buiten waar zij wegreden in een kleine zwarte personenauto. De auto werd later teruggevonden op een parkeerplaats in Spanbroek.

De politie onderzoekt de betrokkenheid van beide verdachten bij de overval en de voorbereiding. Over de reden van aanhouding of het verdere onderzoek worden (nog) geen nadere mededelingen gedaan.

De gestolen kunstwerken (Adolecence van Salvador Dali en La Musicienne van Tamara de Lempicka) zijn nog niet teruggevonden.

Twee aanhoudingen voor inbraken Schilderswijk

Heerhugowaard, dinsdag 16 maart

Een 23-jarige man en een 21-jarige man, beide afkomstig uit Heerhugowaard, zijn aangehouden voor woninginbraken in de Schilderswijk in december 2009 en januari 2010. De politie kwam de twee verdachten mede op het spoor door controles bij goudopkopers. Begin februari werd de 23-jarige verdachte aangehouden. De 21-jarige verdachte werd vorige week aangehouden. Bij doorzoeking van het huis van beide verdachten werden spullen aangetroffen die afkomstig waren van woninginbraken. Deze spullen, waaronder diverse elektronische apparatuur, zijn inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaren. De 21-jarige man heeft negen inbraken bekend. De meeste hiervan werden gepleegd in de Schilderswijk en één in Langedijk. Beide verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten in voorarrest.

Grootschalige verkeerscontrole

Enkhuizen-Andijk, dinsdag 16 maart

Op dinsdagmiddag werden grootschalige verkeerscontrole gehouden op de Noorderweg in Enkhuizen en de Dijkgraaf Grootweg in Andijk. Aan de controle namen vijftien politiemensen deel. Bij elkaar kregen 43 bestuurders een bekeuring en werden 141 blaastesten afgenomen. Ook bleek iemand nog een boete van ruim honderd euro open te hebben staan.

Een opsomming van de meest voorkomende overtredingen:


- 12 bestuurder kregen reden harder dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 81 km per uur


- zes maal werd een rood verkeerslicht genegeerd


- vijf opgevoerde bromfietsen


- zes maal droeg de bestuurder geen autogordel


- vier maal werd niet handsfree gebeld

In Andijk werd een 35-jarige Pool in een personenauto gecontroleerd. Hij bleek maar liefst 1040 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Aangezien hij niet meer mocht blazen dan 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht) kreeg hij een proces-verbaal. Ook moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Alcoholcontrole

Den Burg, dinsdag 16 maart

Door de politie op Texel werden met twee opvallende motoren alcoholcontroles uitgevoerd op en rond de Emmalaan in Den Burg. Ruim tachtig bestuurders moesten een ademanalyse afleggen. Door de opvallende wijze van controleren was iedereen gewaarschuwd en er werden dan ook geen overtredingen geconstateerd. De controle werd gehouden omdat op dat moment een horecabeurs werd gehouden.

Alkmaar, dinsdag 16 maart

Op dinsdagavond omstreeks 20.15 uur werd op de Stationsweg in Alkmaar een 44-jarige Alkmaarder in een personenauto aangehouden. De man blies 605 ug/l. Dat is bijna drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Zwaagdijk, woensdag 17 maart

Op woensdagmorgen omstreeks 01.30 uur werd op de Zwaagdijk in Zwaagdijk een 70-jarige vrouw uit Wervershoof in een personenauto gecontroleerd. Zij bleek alcohol te hebben gebruikt. Omdat zij niet in staat was een ademanalyse af te leggen, werd er een bloedproef gedaan. Het bloedmonster wordt op de aanwezigheid van alcohol gecontroleerd door het Nederlands Forensisch Instituut. Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd.

Poging tot oplichting

Heiloo, woensdag 17 maart

De politie waarschuwt voor een oplichter die zich voordoet als meteropnemer en in die functie gegevens wil hebben over pinpassen.

Het gaat om een ongeveer 25-jarige licht getinte jongeman met kort krullend haar. Hij kwam bij een 84-jarige vrouw aan de deur met het verhaal dat hij de meter op moest nemen. Omdat het naar zijn zeggen een hercontrole betrof, moest hij ook gegevens van het slachtoffer hebben. De vrouw was echter op haar hoede en ging niet in op vragen over haar pinpas en pincode.

Meteropnemers komen nooit onaangekondigd en kunnen zich altijd legitimeren. Bij twijfelt kunt u ook altijd het bedrijf bellen waar zij voor zeggen te werken.

Eventuele slachtoffers of getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Heiloo, telnr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Brandende fietsen

Heerhugowaard, dinsdag 16 maart

Op dinsdagavond omstreeks 20.00 uur bleken twee fietsen in brand te staan op de Stationsweg in Heerhugowaard. De fietsen werden door omstanders geblust met enkele emmers water. Door getuigen zijn twee jongen van ongeveer 17 jaar bij de fietsen gezien, die mogelijk iets met de brand te maken hebben.

Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Heerhugowaard, tel. 0900-8844 (lokaal tarief).

Wapen en drugs

Alkmaar, dinsdag 16 maart

Op dinsdagmiddag omstreeks 15.00 uur werd een 19-jarige jongen uit Schoorl aangehouden bij een middelbare school in Alkmaar. Leerlingen van de school hadden gezien dat de jongen een bushokje had vernield. Zij hadden dit op school gemeld. Toen de jongen weer bij de school kwam had personeel hem meegenomen en de politie gebeld. De jongen bekende de vernieling.

Bij onderzoek aan zijn kleding bleek hij een valmes en drugs bij zich te hebben. Het mes, twee zakjes wiet en drie XTCpillen werden in beslag genomen. Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bollenafval

Egmond-Binnen, dinsdag 16 maart

Tegen de eigenaar een bollenbedrijf aan de Noordvelderweg in Egmond-Binnen wordt proces-verbaal opgemaakt wegens een milieuovertreding. Op het erf bij het bedrijf werd bollenporrie (bollenafval) opgeslagen op een plaat. De plaat was aan een zijde echter open waardoor percolaatvocht van de plaat afliep. Het vocht liep vervolgens in een gegraven geul, die via een pijp uitkwam in een duinbeekje. Percolaatvocht ontstaat doordat regen door het afval loopt en daarbij giftige en verontreinigende stoffen meeneemt. Percolaatvocht kan grote milieuschade veroorzaken.

Vals rijbewijs

Bovenkarspel, dinsdag 16 maart

Op dinsdagmiddag omstreeks 17.15 uur werd op de Veilingweg in Bovenkarspel een 21-jarige man uit Midwoud in een personenauto gecontroleerd. De controle vond plaats omdat de auto was voorzien van een buitenlands kenteken. De bestuurder gaf een Frans rijbewijs. De foto op het document kwam echter niet overeen met de bestuurder. Bij nadere controle bleek de man nog een Nederland identiteitsbewijs bij zich te hebben. Bij navraag bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van het Franse rijbewijs.

Zeven fietsen

Alkmaar, woensdag 17 maart

Tijdens een grote controle op gestolen fietsen heeft de politie vanmorgen zeven fietsen in beslag genomen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De controle vond plaats in de omgeving van de Zeswielen en de Hertog Aalbrechtweg. Tegen de bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt wegens diefstal of heling.