Gemeente Rheden

Rheden investeert in jeugdbeleid

College stelt jeugdagenda vast voor komende vier jaar

De gemeente Rheden heeft de Rhedense Jeugdagenda vastgesteld. De Jeugdagenda zet de speerpunten van het jeugdbeleid voor de komende vier jaar op een rij. Ook staat beschreven hoe die speerpunten gerealiseerd moeten worden. De Rhedense Jeugdagenda is op een interactieve manier tot stand gekomen. Professionals uit zorg, welzijn, onderwijs en justitie hebben intensief meegedacht. Ook jongeren en ouders hebben een bijdrage geleverd via een digitale enquête.

Gemeenten krijgen landelijk een steeds grotere rol in de ondersteuning van jeugd en gezin. Deze taak is niet vrijblijvend. De gemeenten moeten daadwerkelijk regie voeren op het jeugdbeleid. Dit is ook vastgelegd in het Wmo-beleid. De gemeente Rheden heeft haar regierol opgepakt door de Jeugdagenda op te stellen. Met de Jeugdagenda ontstaat meer samenhang tussen alle activiteiten die met jeugdbeleid te maken hebben. Ook de samenwerking tussen de bij jeugdbeleid betrokken partijen is met het verschijnen van de Jeugdagenda niet langer vrijblijvend. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat bij problemen in gezinnen de verschillende instanties hun aanpak op elkaar afstemmen.

Speerpunten van jeugdbeleid

De Jeugdagenda beschrijft de speerpunten van het beleid, waarbij ontwikkeling, gezondheid en een veilige leefomgeving voor de jeugd centraal staan.

Een greep uit de speerpunten: het activeren van jongeren in cultuur en sport, extra ondersteuning van jeugd en ouders door het realiseren van een Centrum voor Jeugd en Gezin, een goede zorg in en rond het onderwijs, de aanpak van overlast en crimineel gedrag door jongeren en het tegengaan van taalontwikkelingsachterstanden bij kinderen tot vier jaar.

Jaarlijks wordt aan de hand van de speerpunten een uitvoeringsprogramma vastgesteld. Hierin staan alle concrete activiteiten en projecten beschreven. Het uitvoeringsprogramma 2010 wordt in april gepubliceerd.