Gemeente Rheden

Rheden start activeringsproject in Velp

De gemeente Rheden is in Velp een project gestart met als doel om bewoners te stimuleren zich actief in te zetten voor hun eigen dorp en wijk. De gemeente Rheden wil graag gebruik maken van de kennis en ervaring die de bewoners zelf hebben. Het 'Activeringsproject Velp' wil de leefbaarheid in wijk en dorp verbeteren door de bewoners zelf medeverantwoordelijk te maken. Als het project slaagt, wordt het ook in de andere dorpen uitgevoerd.

Het project richt zich vooral op bewoners met een uitkering of mensen met een maatschappelijke achterstand. Deelnemers gaan onder begeleiding eenvoudige persoonlijke diensten aanbieden of nuttige klussen in de wijk of buurt verrichten.

Er is hierbij aandacht voor scholing, ontwikkeling en mogelijkheden voor betaald werk. Het project biedt deelnemers dus ook individuele kansen.

Eerst inventariseren, dan uitvoeren

De komende periode wordt geïnventariseerd wat er leeft, waaraan behoefte is, wat bewoners zelf willen doen of wat de gemeente of anderen kunnen doen.

Op dit moment werft de gemeente vijftien deelnemers. Zij gaan campagne voeren voor het project en medebewoners interviewen. De resultaten van de interviews leiden tot het opstellen van een bedrijfsplan. Het bedrijfsplan beschrijft precies aan welke diensten behoefte is, hoe dat uitgevoerd moet worden en wat het kost.

Eigen initiatief centraal

Wethouder Jan Jansen benadrukt dat het uitgangspunt van de aanpak is dat de deelnemers zelf de bron zijn van ideeën en oplossingen:'Deelnemers steunen en stimuleren elkaar en maken zoveel mogelijk gebruik van elkaars kennis en ervaring. Diploma's en schoolkennis zijn niet vereist, waardoor iedereen aan het project kan deelnemen'.De inbreng van alle deelnemers is even belangrijk. Elke bijdrage, groot en klein, helpt mee om het project te laten slagen. Deze manier van samenwerken staat ook wel bekend als de methode van 'empowerment'.