FNV

17-3-2010

FNV Bondgenoten rekent op fatsoenlijk bod voor schoonmaak-cao

FNV Bondgenoten is woensdagmiddag weer in onderhandeling gegaan met werkgeversorganisatie OSB over een nieuwe cao voor schoonmakers. De vakbond rekent erop dat OSB met een fatsoenlijk aanbod voor de stakende schoonmakers komt. "Anders gaan we door tot het gaatje."

Schoonmakers eisen loonsverhoging, reiskostenvergoeding, betere opleidingsmogelijkheden en een respectvolle behandeling. Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten: "De actievoerende schoonmakers op de sit-in in Utrecht zijn bereid door te gaan tot het gaatje." OSB moet de negatieve trend doorbreken om steeds goedkoper en met minder mensen schoonmaakdiensten te leveren, vindt Meyer.

Fatsoenlijke naleving "Niet alleen werkgevers zijn verantwoordelijk voor een menselijke behandeling van hun werknemers. Ook de opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven, zoals NS en Schiphol, moeten zorgen voor een fatsoenlijke naleving van arbeidsvoorwaarden van schoonmakers. Intimidatie, onvoldoende kwaliteit, erbarmelijke omstandigheden en lage beloningen moeten straks verleden tijd zijn."

Na de eerdere vastgelopen onderhandelingen heeft FNV Bondgenoten aangegeven alleen nog in onderhandeling te willen gaan als OSB iets fatsoenlijks te bieden heeft.

Voor een dubbeltje op de eerste rang Ron Meyer: "Het is niet normaal dat schoonmakers en hun gezinnen het steeds zwaarder hebben in een rijk land als het onze. Grote opdrachtgevers als Schiphol, de banken en de NS willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zijn direct verantwoordelijk voor de slechte behandeling van schoonmakers."

Convenant De stakende schoonmakers bij FNV Bondgenoten zelf gaan woensdagavond weer aan het werk. De bond tekende dinsdag een convenant met de belofte om de kosten voor invoering van de drie belangrijkste cao-eisen op zich te nemen. Meyer: "Zo kan het dus ook."