Nieuws

Zweeds thema op literair jeugdfestival Boekids 2010

Gemeente Den Haag 17 maart 2010

Op 28 maart 2010 wordt het literaire jeugdfestival Boekids gehouden aan het Lange Voorhout in Den Haag. Het thema is Zweden@Boekids. De historische panden aan het Voorhout worden omgetoverd tot een leesparadijs voor iedereen die van verhalen, theater, muziek en beeldende kunst houdt én 4 jaar of ouder is. Boekids is hét grootste literaire festival voor kinderen en jongeren van Nederland. Het festival combineert op een stoere en inspirerende manier literatuur met andere vormen van kunst.

Ellen ten Damme en Prinses Laurentien

Voor Boekids 2010 komen heel wat bekende mensen naar Den Haag. In Theater Diligentia bijt zangeres Ellen ten Damme het spits af, met dichter Bart Moeyaert en Pippi Langkous. Dan volgt een muzikale voorleessessie met de band Alderliefste, Prinses Laurentien, Sieb Posthuma en Mr Finney. Afsluiter is de wervelende band Samba Salad van Jacques Vriens.

Andere auteurs en artiesten die optreden op Boekids 2010 zijn onder andere: Howard Komproe, Wouter van Reek met `Keepvogel', Hermine Landvreugd, Glynis Terborg en Jetty Mathurin, Jet Boeke met `Dikkie Dik', Charlotte Dematons, Karel Eykman, Anke Kranendonk en bijzonder verteltheater met Peter van Pagée.

170 keer Pippi Langkous

Een hoofdrol is er voor Astrid Lindgren, de schrijfster van Pippi Langkous. Er is een tentoonstelling in Museum Meermanno met 170 bijzondere eerste drukken van Pippi Langkous en andere boeken, in vele vertalingen en met originele illustraties. Ook komen Zweedse schrijvers voorlezen en is er een lezing van de directeur van de Astrid Lindgren Memorial Award in de 17e-eeuwse residentie van de Zweedse Ambassadeur.

De Astrid Lindgren Memorial Award is de grootste kinderboekenprijs ter wereld. Elk jaar worden ook Nederlandse auteurs genomineerd. Lees er meer over op de (Engelstalige) website: www.alma.se/en

Vreemde Vogels

Boekids werkt samen met het Nola Hatterman Instituut voor kunstonderwijs in Paramaribo, Suriname. Daarom komen ook Surinaamse kunstenaars naar Den Haag voor 2 bijzondere kunstexposities: `San e psa' en `Vreemde Vogels'. De exposerende kunstenaars zijn Kurt Nahar, Marcel Pinas, Patricia Kaersenhout en Rinaldo Klas.

Rond de exposities zijn er workshops beeldende kunst en poëzie op scholen en tijdens het festival. Het beste werk van de leerlingen wordt tentoongesteld.

Praktische info

Kaarten voor Festival Boekids (EUR 10) en de plusconcerten in Theater Diligentia (EUR 2,50, alleen in combinatie met een festivalticket), zijn te koop of te reserveren bij Theater Diligentia, 0900-410 4104, of via www.theater-diligentia.nl. Voor alle informatie, zie ook www.boekids.nl

* Boekids Festival: 28 maart

* Astrid Lindgren-tentoonstelling: Museum Meermanno, van 23 maart tot en met 31 mei 2010

* `Sribi Switi..san e psa': Pulchri Studio, van 14 maart tot en met 6 april 2010

* `Vreemde Vogels in de Amazone': Bodega de Posthoorn, van 27 maart tot en met april 2010