Politie Zaanstreek-waterland

16-jarige afgeperst en mishandeld

Zaandam, 17-03-2010 o De politie heeft vijf Zaandammers in de leeftijd van 15 tot 18 jaar aangehouden omdat zij een 16-jarige plaatsgenoot zouden hebben afgeperst en mishandeld.

Enkele maanden gelden was de afpersing begonnen. Het slachtoffer moest geld betalen omdat hij iets zogenaamd stuk gemaakt zou hebben. De jongen besloot te betalen in de hoop van zijn belagers af te zijn. Maar niets was minder waar. Volgens de jongens had hij niet betaald waarop werd besloten om het bedrag te verhogen. Daarbij hebben zij hun woorden kracht bijgezet door het slachtoffer meerdere keren te mishandelen. Dinsdagmiddag was de 16-jarige Zaandammer het zat. Nadat hij weer was bedreigd en mishandeld sprak hij twee agenten op straat aan en vertelde zijn verhaal.
De jongen kon een goed signalement van de daders geven. Hierdoor konden de agenten gericht op zoek naar de mogelijke daders. In de Nieuwendamstraat in Zaandam zagen agenten vier jongens staan die aan het opgegeven signalement voldeden. De jongens werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Al snel bleek dat de drie jongste verdachten niets met de zaak te maken hadden en zijn vrijgelaten. De 18-jarige Zaandammer bekende wel bij de afpersing aanwezig te zijn geweest. Hij zou dit samen met een 15-jarige Zaandammer hebben gedaan. De 15-jarige werd woensdagochtend aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 18-jarige is inmiddels naar huis gestuurd. De 15-jarige zal zo snel mogelijk worden verhoord. De recherche onderzoekt te zaak.