Groen!

Vlaanderen als Walhalla van malafide wapenhandelaars

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 17 maart 2010 in "Veiligheid en justitie"

De Vlaamse regering levert haar wapenleveringsvergunningen blind af. Aan deze schimmige operaties moet dringend een eind komen. Zoals beloofd in haar regeerakkoord moet de Vlaamse regering snel werk maken van een decreet op vergunningen voor wapenleveranciers dat ervoor zorgt dat van nu af aan de eindgebruiker van de wapens bekend is vooraleer de exportvergunning wordt afgeleverd. Als de regering dit nalaat, zal Groen! nog voor het zomerreces zelf een decreet indienen.

De Vlaamse wapenexport beleefde vorig jaar een absoluut topjaar. Sinds 2005 steeg de omzet met liefst 82%, en dit is dan nog niet eens het meest schokkende cijfers uit het jaarverslag van het Vlaams Vredesinstituut. Vlaams parlementslid Bart Caron is geschokt: "De Vlaamse regering levert haar vergunningen blind af. Van meer dan drie kwart van de vergunningen is het immers niet duidelijk wie de uiteindelijke bestemmeling van de levering is."

Bart Caron stelt duidelijk dat aan deze schimmige operaties onmiddellijk een einde moet komen. De Vlaamse regering moet haar beloftes uit het regeerakkoord nakomen en dringend met een nieuw decreet op de proppen komen. In dat nieuwe decreet moet gegarandeerd worden dat de eindgebruiker van de wapens bekend is voor een exportvergunning kan afgeleverd worden.
Wanneer de regering nog lang op zich laat wachten, zal Groen!nog voor het zomerreces zelf met een voorstel van decreet komen. "Wij kunnen niet langer dulden dat Vlaanderen het Walhalla blijft van malafide wapenhandelaars," besluit Bart Caron.

Contact: Bart Caron -
Deel Deel
Bart Caron

Vlaams Volksvertegenwoordiger