Nieuw-Vlaamse Alliantie


Laat Grondwettelijk Hof zich uitspreken over geldigheid verkiezingen (17/03/10)

N-VA-Kamerlid Ben Weyts dient een voorstel in tot grondwetsherziening waardoor het Grondwettelijk Hof voortaan bevoegd wordt om zich uit te spreken over de geldigheid van de verkiezingen. De N-VA wil zo de Grondwet in regel brengen met een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat arrest stelt dat het parlement niet zomaar mag oordelen over de geldigheid van de eigen verkiezing. Gelet op het arrest van 2003 waarin het Grondwettelijk Hof de kieskring B-H-V ongrondwettelijk achtte, laat het zich raden dat het Grondwettelijk Hof ook verkiezingen die plaatsvinden zonder de splitsing van B-H-V ongeldig zal verklaren.

In het zogenaamde Grosaru-arrest van 2 maart stelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dat de geldigheid van de verkiezingen moet worden gecontroleerd door een onafhankelijk rechterlijk orgaan. In België beslist vandaag alleen het parlement zelf over de geldigheid van de eigen verkiezingen, zo staat in de Grondwet. Die beslissing kan nergens worden aangevochten. Dat komt er dus op neer dat de parlementsleden die net verkozen zijn, gaan oordelen over het feit of zij al dan niet geldig verkozen zijn. Je kan evengoed vragen aan kalkoenen of ze akkoord zijn met de afschaffing van Kerstmis, zegt Ben Weyts.

Weyts wil het Grondwettelijk Hof bevoegd maken als beroepsorgaan inzake de beslissing van het parlement. Daarvoor wil hij artikel 142 van de Grondwet wijzigen. Dat artikel werd voor herziening vatbaar verklaard, zodat een grondwetswijziging snel kan gebeuren. België moet zich nu eenmaal in regel stellen met de arresten van het Europees Hof, daar is geen ontkomen aan, zegt de volksvertegenwoordiger uit Beersel.

In ieder geval zorgt het arrest van het Mensenrechtenhof ervoor dat de geldigheid van verkiezingen die plaatsvinden zonder een gesplitste kieskring B-H-V, kan worden aangevochten. Als men niet meegaat in mijn voorstel tot grondwetswijziging, dan kan ik zelf nog naar het Europees Hof stappen, zegt Weyts , men kan er van op aan dat ik alle rechtsmiddelen zal uitputten om te zorgen voor een splitsing van B-H-V.

De argumenten voor de splitsing blijven zich alsmaar opstapelen. Hoeveel meer gelijk moeten we nog krijgen? We hebben een parlementaire meerderheid die B-H-V wil splitsen. We hebben het Grondwettelijk Hof achter ons. En nu snelt ook het Europees Mensenrechtenhof ons ter hulp. Wat hebben CD&V en Open VLD nog meer nodig om over te gaan tot de stemming van de splitsing?, besluit Weyts.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be