Belgische Federale Overheid


* Resultaten Gezondheidsenquête 2008 bij de Belgische bevolking

Resultaten Gezondheidsenquête 2008 bij de Belgische bevolking

Datum: 17 maart 2010

Op dinsdag 16 maart 2010 maakte het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) een eerste rapport met resultaten van de nationale Gezondheidsenquête 2008 bekend. Begin 2008 zijn in 159 Belgische gemeenten 6 000 huishoudens geloot. In totaal hebben 11 250 personen de gelegenheid gekregen om hun eventuele gezondheidsproblemen mee te delen.

In dit eerste rapport 'Gezondheidstoestand' komen volgende thema's aan bod:

* chronische ziekten

* langdurige lichamelijke beperkingen

* mond- en tandhygiëne

* voedingsstatus

* lichamelijke pijn

* mentale gezondheid

Enkele belangrijke trends die het rapport aan het licht brengt: de Belg is gemiddeld te dik, steeds meer Belgen hebben een chronische aandoening en de mondgezondheid van de Belgen maakt op verschillende vlakken vooruitgang.

Belg kampt met overgewicht

Uit het rapport blijkt dat de Belg gemiddeld te dik is. Bijna de helft van de volwassen bevolking heeft een BMI van 25 of meer (54 % van de mannen en 40 % van de vrouwen), wat gelijk staat aan overgewicht. 14 % is echt zwaarlijvig (BMI >= 30).

Wat nog meer verontrustend is, is dat al 18 % van de jongeren van 2 tot en met 17 jaar overgewicht heeft. In de leeftijdsgroep 5 tot 9 jaar is dat zelfs 22 %. Dit is extra verontrustend omdat overgewicht bij kinderen bijdraagt tot de epidemie van overgewicht bij volwassenen.

Steeds meer Belgen hebben een chronische aandoening

Het aantal mensen met chronische gezondheidsproblemen neemt toe, maar de evolutie verschilt afhankelijk van de aandoening. Sommige aandoeningen zijn geleidelijk, maar zichtbaar toegenomen tussen 1997 en 2008: hoge bloeddruk, diabetes, artrose, schildklierlijden, catarct, kanker en osteoporose. De vergrijzing van de bevolking verklaart gedeeltelijk deze toename.
Andere chronische gezondheidsproblemen zijn tijdens dezelfde periode afgenomen: chronisch longlijden, ernstige hoofdpijn zoals migraine, chronische vermoeidheid en ernstige vormen van darmlijden.

De Gezondheidsenquête door middel van interview (HIS, Health Interview Survey) is door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) uitgevoerd, in samenwerking met de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en het Centrum voor Statistiek van de Universiteit van Hasselt (UHasselt), alsook met de steun van alle instanties bevoegd voor gezondheid, met name de federale regering, de gemeenschappen en de gewesten.

In 2010 zullen het hele jaar door nieuwe rapporten op basis van de resultaten van de Gezondheidsenquête HIS 2008 worden gepubliceerd. Deze publicaties, gespreid van eind april tot eind september, zullen verschillende onderwerpen over de gezondheid van de Belgische bevolking behandelen:

* levensstijl en preventie

* gebruik van gezondheidszorg en medicijnen
* gezondheid en maatschappij

* sociaaleconomische ongelijkheden

* personen op leeftijd

Raadpleeg het volledige 'Rapport 1 - Gezondheidstoestand' van de Gezondheidsenquête 2008.

Bekijk de belangrijkste resultaten van 'Rapport 1 - Gezondheidstoestand' van de Gezondheidsenquête 2008. (pdf, 19 p. - 197 kB)

Voer zelf bepaalde analyses uit via de interactieve website van de gezondheidsenquête. (en)

Zie het origineel