Nederlands Vaccin Instituut



woensdag, 17 maart 2010

Op weg naar naaldvrije toediening

Op 23 februari verdedigde de onderzoeker Ding Zhi zijn proefschrift Transcutaneous subunit vaccin delivery. A combined approach of vesicle formulations and microneedle arrays aan de Universiteit van Leiden. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met het NVI en was een onderdeel van het project 'Ontwikkelen van Naaldvrije Toedieningsvormen voor Vaccins'.

De meeste vaccins worden via injectie toegediend en dat is een nadeel omdat tien tot twintig procent van de mensen bang is voor injecties. Daarnaast gebeuren er vaak prikongelukken waarbij een verpleegkundige besmet kan raken met, bijvoorbeeld, hepatitis B. Immunisatie via de huid zou de klassieke injectie overbodig kunnen maken. Doel van het onderzoek was dan ook het verbeteren van immunisatie via de huid. Hierbij werd gebruik gemaakt van onder andere micronaald-arrays en adjuvantia.

Krachtige immuunresponsen

De micronaald-arrays zijn 16 zeer korte (0.25 mm) naaldjes die de dode opperhuid doorboren maar niet de pijnzenuwen raken. Vaccin dat vervolgens op de huid wordt gebracht kan beter in de huid diffunderen zodat een sterkere immuunrespons ontstaat. Adjuvantia zijn hulpstoffen die de immuunrespons stimleren. Voor immunisatie via de huid bleek choleratoxine een goed adjuvant te zijn.

Door difterietoxoid te combineren met adjuvant en bij de toediening gebruik te maken van micronaalden kon in muizen een immuunrespons worden opgewekt die vergelijkbaar was met het klassieke vaccin geadsorbeerd aan aluminiumfosfaat, gegeven via subcutane injectie. Voor influenza vaccinatie was het gebruik van micronaalden niet nodig. Gebruik van adjuvant op de intacte huid leidde al tot krachtige immuunresponsen.

Het onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van eenvoudige, pijnloze en efficiente vaccinatiemethoden. In de toekomst moet dit leiden tot een blijvend hoge immunisatiegraad in Nederland en daarbuiten.