Provincie Flevoland Provinciehuis

Provincie ondersteunt groepen particulieren bij woningbouw

Publicatiedatum: 17 maart 2010

De provincie Flevoland verleent de gemeenten Lelystad en Almere beide 24.000 euro en de gemeente Noordoostpolder 21.000 euro subsidie om woningbouw door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) te stimuleren. Hiermee kunnen groepen een deel van de kosten dekken voor het inschakelen van deskundige begeleiding of het oprichten van een vereniging of stichting.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft de subsidieaanvragen van de gemeenten Lelystad, Almere en Noordoostpolder gehonoreerd voor de CPO-projecten Drijf in Lelystad (acht waterwoningen), Corsini Due in Almere (acht woningen) en Betaalbaar Wonen in Emmeloord (zeven starterswoningen). Per woning wordt maximaal 3.000 euro ter beschikking gesteld.

Zelf kiezen

Met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in de woningbouw wil de overheid bereiken dat consumenten meer invloed krijgen op het soort woningen dat wordt gebouwd. De minister van Wonen, Wijken en Integratie stelt hiervoor budget beschikbaar; gemeenten waar de groepen hun woningen willen bouwen, vragen de subsidies bij de provincie aan. En van de eisen is dat er in die gemeenten bouwgrond beschikbaar moet zijn voor de plannen.

Gedeputeerde John Bos is blij dat CPO wordt gestimuleerd: `Met deze subsidie kunnen we groepen particulieren ondersteunen bij het realiseren van hun gezamenlijke woonwensen. Bovendien is in het deze tijd van recessie belangrijk dat we de woningbouw een impuls geven.'

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is populair. De provincie verwacht dan ook meer aanvragen.