Landstede

Peuters schminken, voorlezen en observeren

Een paar honderd peuters en hun begeleiders kwamen op 17 maart naar het Reizend Peuterfestival in Theater Odeon. Ze konden er spelen, knutselen, genieten van theatervoorstellingen en zich laten schminken of voorlezen door eerstejaars studenten van de niveau 3/4-opleiding Pedagogisch Werk.

Het hele theater was afgelopen donderdag omgetoverd in een vormenwoud waarin 2-4-jarigen en hun (groot)ouders en/of begeleiders heerlijk konden dwalen.

De peuters konden blokken stapelen en er waren spannende cirkels waar ze in konden schuilen. Ook waren er drie mooie voorstellingen waarbij de kinderen op reis gingen door het theater en zingen, bewegen, lachen en verwonderen centraal stond.

Garderobejuffrouwen
De Landstede-studenten organiseerden de hele dag - verdeeld over drie groepen - verschillende activiteiten. Zo konden de kinderen zich door de studenten laten schminken. Ook lazen de studenten voor en waren er knutselhoeken. In de rol van garderobejuffrouw hielpen de studenten mee bij de ontvangst van alle bezoekers.

Een hele onderneming met zoveel kinderen en evenzoveel buggys. Verder hielden ze een oogje in het zeil, aldus Evelien Lammers, docent Drama/Methodisch werken.

Tijdens de voorstellingen observeerden ze de peuters. Reageerden ze bijvoorbeeld non-verbaal of verbaal, gingen ze naar de ouders toe of wilden ze juist naar de spelers toe? Het is belangrijk dat ze hier inzicht in hebben, verklaart Lammers.

Een echt project
De studenten vonden het volgens Lammers erg leuk om te doen. Vooral omdat het een echt project was, waarbij er dingen goed, maar ook fout konden gaan. Dat maakte het extra spannend.

Ze leerden er ook veel van: zo moesten ze - als onderdeel van het vak Methodisch werken - een draaiboek maken.
Het organiseren van de activiteiten en het observeren tijdens de voorstellingen sluit aan bij het beroep van pedagogisch medewerker.

Door nu al ervaring op te doen in het organiseren van activiteiten en het kijken naar kinderen worden de studenten goed voorbereid op hun toekomstige beroep.

Samenwerkingspartner
Odeon De Spiegel theaters is een van de samenwerkingspartners van Landstede waar studenten praktijkervaring opdoen.