Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Bijlage Web 2009

16 maart 2010

Vanaf 1-1-2009 is de Web opgenomen in het Participatiebudget. Het Participatiebudget verantwoordt u in de SiSa-bijlage natuurlijk bij Participatiebudget. Maar er zijn gemeenten die in 2007 of 2008 een specifieke uitkering vanuit de Web hebben ontvangen en vanuit de afrekening van de verantwoordingen van de ROC's middelen beschikbaar hebben gekregen om opnieuw in te zetten voor educatie. Op basis van de Web konden gemeenten namelijk (op grond van artikel 2.5.9a van de Wet educatie en beroepsonderwijs) middelen afkomstig uit de afrekening van de verantwoording van een ROC, opnieuw inzetten voor educatieve activiteiten bij een ROC. Dit kan het geval zijn als een gedeelte van de overeenkomst niet of niet volledig is nagekomen. Die middelen, die als het ware een "bestemmingsreserve" bij de gemeente vormen, moeten opnieuw verantwoord worden. Het is niet toegestaan déze middelen te verantwoorden onder het Participatiebudget.

Het gaat dus om middelen die gemeenten in 2007 of 2008 hebben ontvangen vanuit de Web. Deze middelen vallen niet onder het regime van het Participatiebudget en moeten daarom apart verantwoord worden bij OCW. Daartoe dient het terug te vorderen bedrag uiteraard eerst op de gebruikelijke wijze door de gemeente te zijn ingezet bij een ROC. Indien de gemeente daar geen gebruik de gemeente te zijn ingezet bij een ROC. Indien de gemeente daar geen gebruik van heeft gemaakt worden de middelen teruggevorderd door OCW i.c. het Rijk.

Gelet op het feit dat de datum van ontvangst van de ROC-verantwoording laat in het kalenderjaar kan vallen, mag de gemeente de middelen uiterlijk in het jaar volgend op het jaar van ontvangst besteden. Dat geldt voor middelen die in 2008 beschikbaar kwamen uit de afrekening van de ROC-verantwoording over 2007 en nog (uiterlijk) in 2009 ingezet konden worden. Maar ook voor de middelen afkomstig uit de ROC-verantwoording over 2008 die uiterlijk in 2010 ingezet mogen worden. Dit betekent dat ook over 2010 een aparte verantwoording bij OCW dient te geschieden.

Middelen die in 2010 beschikbaar komen uit de ROC-verantwoording over 2009 moeten dus als baten worden opgenomen bij de verantwoording van het Participatiebudget. Deze middelen worden teruggevorderd door het rijk.

Mocht de gemeente bij het sluiten van de overeenkomsten met één of meerdere ROC's geen onderscheid hebben gemaakt naar middelen educatie die beschikbaar zijn uit de afrekening van de verantwoording van het ROC over de jaren 2007 of 2008 en de ontvangen rijksbijdrage educatie 2009 (als onderdeel van het Participatiebudget), dan is het aan de gemeente te bepalen welk deel van de ingezette middelen worden verantwoord bij het Participatiebudget en welk deel bij OCW.

In de SiSa-bijlage 2009 is de Web niet opgenomen. Om verantwoording over de Web-middelen uit 2007 en 2008 toch mogelijk te maken is een annex van de SiSa-bijlage ontwikkeld die speciaal daarvoor is bedoeld. Deze moet worden meegestuurd bij de aanlevering SiSa als achtste bijlage.

Bestanden Zie het origineel

* Bijlage Web 2009| Excel-icoon Excel-bestand