Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 15 maart 2010

Kamervragen over het mogelijk voornemen om de spoedeisende hulp te verplaatsen van Vlissingen naar Goes

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Schermers en Koppejan (CDA) over het mogelijk voornemen om de spoedeisende hulp te verplaatsen van Vlissingen naar Goes (2010Z04355).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Schermers en Koppejan over het mogelijk voornemen om de spoedeisende hulp te verplaatsen van Vlissingen naar Goes (2010Z04355)


1
Kent u de berichten "Na dit jaar geen spoedeisende hulp meer in Vlissingen" 1) en "Verbijstering over verdwijnen spoedeisende hulp in Vlissingen"? 2)


1
Ja, ik ben inderdaad bekend met deze berichten en volg die nauwgezet vanwege het belang van de toegankelijke zorg in deze provincie.


2
Hoeveel mensen op Walcheren zouden bij verplaatsing van spoedeisende hulp naar Goes niet meer binnen de vastgelegde norm van 30 minuten geholpen worden voor spoedeisende hulp? Kan daarbij ook specifiek aangegeven worden om hoeveel mensen dit kan gaan in de zomerperiode tijdens het toeristisch seizoen?


2
Het uitgangspunt van mijn beleid is de bereikbaarheidsnorm van 45 minuten. Het voorkomen van bereikbaarheidsverlies in de regio Noord en Midden Zeeland heeft mijn bijzondere aandacht. Het RIVM heeft in 2008 berekend dat 4.100 inwoners in het westelijke deel van Walcheren na een spoedmelding niet meer binnen 45 minuten per ambulance een SEH kunnen bereiken op het moment dat de SEH van Vlissingen de deuren sluit. De 45 minutennorm is opgebouwd uit: 15 minuten aanrijtijd, 5 minuten stabilisatie- en inlaadtijd en 25 minuten voor het vervoer naar de SEH van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Naar aanleiding van de concentratie van de klinische verloskundige zorg per 1 januari 2009 in Goes heb ik dan ook onmiddellijk actie ondernomen door een extra ambulancepost te realiseren in de kop van Walcheren. Hiermee heb ik de bereikbaarheid van de acute zorg binnen 45 minuten zeker gesteld. Uiteraard blijf ik dit goed monitoren vanwege het genoemde belang van toegankelijke zorg.

De RIVM analyse met het bovengenoemde aantal van 4.100 heeft betrekking op het aantal mensen dat permanent woont op Walcheren. Ik heb het RIVM inmiddels gevraagd haar berekening aan te vullen en daarbij rekening te houden met de zomerperiode waarin er meer mensen (toeristen) zich in het gebied bevinden.


3
Hoe denkt u de vastgelegde ambulancenorm voor bereikbaarheid voor de bewoners op Walcheren te kunnen garanderen wanneer spoedeisende hulp verplaatst zou worden van Vlissingen naar Goes?


3
Zoals ik u in antwoord op vraag 2 reeds heb aangegeven, is met de extra ambulancestandplaats in de kop van Walcheren het bereikbaarheidsverlies voor
4.100 inwoners van Walcheren ondervangen. Ik blijf hier echter een vinger aan de pols houden.


1) PZC, 6 maart 2010: "Ziekenhuisfusie wordt versneld"
2) PZC, 8 maart 2010: "Kritiek op versnelde fusie ziekenhuizen"






---- --