Groen!

Vaderschapsverlof ook voor meemoeders

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 17 maart 2010 in "Ethische vragen", "Gezin, welzijn en zorg"

Groen ! en Ecolo zijn de mede-ontwerpers en mede-ondertekenaars van een nieuw wetsvoorstel dat ouderschapsverlof opentrekt naar partners van het gelijke geslacht. Het wetsvoorstel biedt een constructieve oplossing voor een oud zeer. Het heeft als doelstelling om het zogenaamde vaderschapsverlof van 10 dagen, officieel âverlof bij geboorteâ, onder bepaalde voorwaarden ook toe te kennen aan een partner van hetzelfde geslacht, in praktijk de meemoeders, de lesbische partners van de biologische moeder van het kind.

De rechten en toekenningsvoorwaarden zijn identiek aan deze van het vaderschapsverlof. Momenteel hebben immers enkel vaders een recht op een dergelijk verlof bij de geboorte van een kind.

Totnogtoe konden enkel heteroseksuele paren van het vaderschapsverlof genieten. Homoseksuele koppels werden, ondanks hun wettelijke erkenning, nog steeds gediscrimineerd. In 2006 hebben de groenen daarom reeds een eerste wetsvoorstel neergelegd dat het recht voortaan automatisch toekende aan de partner (huwelijkspartner of vaste partner gedurende een jaar) van de biologische moeder op dat moment, ongeacht het geslacht van die partner.

Verschillende andere partijen hadden echter gelijkaardige voorstellen gedaan. Om de discussie zo constructief mogelijk te doen verlopen, hebben Groen! en Ecolo zich tijdens deze legislatuur expliciet mee ingeschreven in een nauwe samenwerking met de meerderheidspartijen CD&V, Open VLD, MR, PS en CdH. De groenen zijn zeer te spreken over deze constructieve samenwerking.

Groen! fractieleidster Meyrem Almaci: "De groenen hebben actief aan de totstandkoming van de wet meegewerkt en hebben het middenveld steeds betrokken bij elke stap die gezet werd. De discussie met de meerderheid is vruchtbaar verlopen, en had als doel zo adequaat en snel mogelijk een oplossing te verwezenlijken, dat tegemoet komt aan de sociale noodzaak, zonder extra rechten en/of nieuwe rechten binnen het sociale zekerheidsstelsel te creëren."

Vandaag ligt het resultaat van dit werk in het parlement. De tekst kan nu snel behandeld en gestemd worden. De groenen zullen hier ook over waken. "Niet alleen de pasgeborenen en de meemoeders zullen er wel bij varen, maar ook de biologische moeders die nu eindelijk zullen kunnen genieten van de noodzakelijke en emotioneel belangrijke partnerondersteuning tijdens die eerste dagen," besluit Almaci.

Noot : u kan zowel het initiele voorstel van de groenen als het huidige voorstel raadplegen via onderstaande link :

Origineel voorstel :
http://www.lachambre.be/FLWB/PDF/51/2530/51K2530001.pdf Huidig voorstel :
http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/2464/52K2464001.pdf

Contact: Meyrem Almaci -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger