Openbaar Ministerie

OM eist tot vijf jaar in megazaak mensensmokkel

17 maart 2010 - Landelijk Parket

In een internationale strafzaak over mensensmokkel heeft het openbaar ministerie (OM) woensdag tot vijf jaar gevangenisstraf geëist bij de rechtbank in Arnhem. De hoofdverdachte, een 41-jarige Iraniër, organiseerde de smokkel van landgenoten in Europa en voorzag hen met professionele apparatuur van valse documenten.

De man verbleef tot zijn aanhouding in juni 2009 in Alphen aan den Rijn en Amsterdam. In Amsterdam beschikte hij in een woning over een werkplaats, waar hij valse paspoorten maakte. Hij was in de ogen van de officier van justitie van het Landelijk Parket ook verantwoordelijk voor de smokkel vanuit Europa naar andere landen.

Koninklijke Marechaussee

In de megazaak die door de Koninklijke Marechaussee aan het licht is gebracht staan negen verdachten terecht. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor mensensmokkel, deelneming aan een criminele organisatie, bezit van valse documenten, heling van paspoorten en het onderdak bieden aan gesmokkelden. Afhankelijk van hun aandeel eiste de officier van justitie een (voorwaardelijke) taakstraf van 30, 60 en 240 uur en gevangenisstraffen van twee, tweeënhalf en drie jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. De zaak tegen een tiende verdachte is door de rechtbank aangehouden en zal later worden behandeld.

Het onderzoek door de marechaussee begon nadat op verschillende Duitse vliegvelden tientallen mensen met valse documenten werden aangehouden. De organisatie liet mensen vertrekken van kleine luchthavens, zoals Keulen-Bonn en Weeze.

In een geval werd een echtpaar met twee minderjarige kinderen onderweg naar Groot-Brittannië in september 2008 op de luchthaven Niederrhein (Weeze) aangehouden. Het gezin was via Moskou naar Wenen gevlogen, verder gereisd naar Bratislava in Slowakije en vervolgens met de bus in Amsterdam aangekomen.

35.000 euro

De ouders en hun kinderen werden buiten de stad ondergebracht in een woning, die ze niet mochten verlaten. Hun Iraanse paspoorten werd ingenomen. Daarvoor in de plaats kregen ze Franse reisdocumenten. Met de auto bracht een landgenoot hen naar het vliegveld in Duitsland. Het gezin had 35.000 euro aan de smokkelorganisatie betaald.

In dezelfde maand werden een man en een vrouw aangehouden op de luchthaven Munster-Osnabrück. Ze wilden naar Londen vliegen en toonden bij de grenspassage beiden een vals Frans paspoort. De twee hadden Iran zonder papieren verlaten en reisden met een vrachtauto naar Ankara. Verstopt in de laadvloer van een vrachtauto zetten ze de reis naar Nederland voort. Daar kregen ze de valse paspoorten, vliegtickets en treinkaartjes. Ze betaalden voor de smokkelreis 15.000 en 14.000 Amerikaanse dollar.

De rechtbank doet op 2 april uitspraak.