CNV Onderwijs

17 maart 2010

Uitslag referendum werkdruk docenten vo

Categorie: Algemeen nieuws, cao voortgezet onderwijs

Tweederde wil maximum lessentaak in cao

Een kleine 15.000 docenten in het voortgezet onderwijs hebben de cao enquête over aanpak van de werkdruk ingevuld. Daarvan geeft tweederde de voorkeur aan het vastleggen van een maximum lessentaak in de cao. In de enquête werd aan docenten gevraagd een keuze te maken uit drie mogelijke modellen. De volledige uitslag is als volgt:

Expliciet vastleggen van de (maximum) lessentaak in de cao

67%

Via de cao toekennen van een individueel trekkingsrecht

21%

Op schoolniveau in overleg met de PMR regelingen afspreken

12%

De cao-partijen hebben afgesproken dat ze zijn gehouden de uit het onderzoek naar voren komende voorkeur uitgangspunt te doen zijn in de eerstvolgende cao. Vicevoorzitter van CNV Onderwijs Patrick Banis: `Een ruime meerderheid steunt dus de inzet van CNV Onderwijs. Wij willen over de maximum lessentaak een duidelijke afspraak in de cao op nemen. Mét daarbij de keuzevrijheid voor de individuele leraar om in overleg met de schoolleiding desgewenst te kiezen voor een andere vorm van werkdrukvermindering.'

Werkdruk OOP
Natuurlijk heeft ook het OOP vaak te maken met een hoge werkdruk. Het aanpakken daarvan is een belangrijk punt in de cao inzet van CNV onderwijs. In de lopende cao staat dat er met elke werknemer behorend tot het OOP door de leidinggevende een individueel gesprek moet worden gevoerd over de ervaren werkdruk. Op basis hiervan moeten afspraken worden gemaakt om een te hoge werkdruk aan te pakken. CNV Onderwijs constateert dat deze afspraak vaak (nog) niet is uitgevoerd. Daarom wil CNV Onderwijs hierover in de nieuwe cao een hardere afspraak maken.

Voortgang cao onderhandelingen
Sinds de start van de onderhandelingen op 19 januari is er inmiddels een aantal keren (formeel en informeel) overleg gevoerd. Volgens de VO-raad is er weinig tot geen financiële ruimte en is er bovendien nog een `onbetaalde rekening' van de vorige cao. Door de economische crisis is het budget dat de werkgevers in 2010 van de overheid krijgen lager dan geraamd bij het sluiten van de cao 2008-2010. De onderhandelingen over de loonparagraaf worden hierdoor ernstig bemoeilijkt. Ook op andere punten zijn er forse verschillen tussen de inzet van de bonden en die van de VO-raad. Het volgende formele overleg staat gepland op 6 april.

Heeft u vragen of wilt u reageren? Stuur een mail naar cao-vo@cnvo.nl

meer leden hoe sterker de vuist die CNV Onderwijs kan maken voor een goede cao. Nog geen lid? Ga direct naar www.cnvo.nl en vul de bon in!

HoeMaak ook uw collega's lid! Wie nu een of meer collega's lid maakt ontvangt een mooi cadeau. Kijk voor meer informatie op www.cnvo.nl/ledenwervenleden

Verspreid deze informatie ook onder uw collega's!
---