Gemeente Almelo

Graaf van Rechteren Limpurg ontvangt 1ste exemplaar `Van Vriesen Aa tot Broke'

17 maart 2010 - De heer mr. A.F.L. graaf Van Rechteren Limpurg ontving op woensdagmiddag 17 maart uit handen van dem. wethouder Kuiper het eerste exemplaar van het boek `Van Vriesen Aa tot Broke, een cultuurhistorische beschrijving van het Almelose platteland'. Dit boek, dat wordt uitgegeven door de Gemeente Almelo, beschrijft de heerlijkheid Almelo, verhaalt over ruim vierhonderd Almelose boerderijen en boerenerven en vertelt onder meer het verhaal van de laatste Almelose stadsboer. Het groot formaat hardcover boek, dat ruim 200 pagina's telt, is vanaf donderdag 18 maart voor EUR32,95 te koop.

In de afgelopen eeuw heeft de stedelijke ontwikkeling van Almelo tal van momenten gekend waarin de stad delen van het buitengebied in gebruik nam voor de ontwikkeling van nieuwe wijken. Soms eeuwenoude boerderijen moesten als gevolg hiervan verdwijnen. Met de uitgifte van het boek `Van Vriesen Aa tot Broke' wil de Gemeente de herinnering aan die boerenerven levend en tastbaar houden. Het boek is een hommage aan Almelose boerenfamilies die, vaak onder zeer moeilijke omstandigheden, het huidige landschap mede hebben vormgegeven.

Graaf van Rechteren en auteur Hans Holtmann voorkant boek 'Van Vriesen Aa tot Broke'

Het echtpaar Van Rechteren Limpurg en auteur Hans Holtmann bekijken het boek
'Van Vriesen Aa tot Broke', een eerbetoon aan het Almelose platteland

Historische ontwikkeling van Almelose buitengebied Bij het samenstellen van dit boek heeft auteur Hans Holtmann getracht een zo compleet mogelijk beeld te geven van de historische ontwikkeling van het Almelose buitengebied. Bij het verzamelen van de gegevens is gebruik gemaakt van diverse bronnen, waaronder het historisch archief van Huize Almelo en de fotoarchieven van onder meer Hans Kobes, Herman Hagens en Harry Spies. Daarnaast zijn in het boek veel gegevens opgenomen die door bewoners van boerderijen werden verstrekt.

De Vriesen Aa

Het boek ontleent zijn naam aan De Vriesen Aa, een stroompje dat de grens vormde tussen Almelo en Vriezenveen. Kwam men over de Vriesen Aa dan begon de weg die lang de meest belangrijke verbinding vormde tussen de stad Almelo en de rest van Twente. Broke staat voor Broek. Rond 1385 was er in het manuaal van de Rentmeester van Twente voor het eerst sprake van een gemeenschap van erven onder de naam Broke.

Verkrijgbaar bij Boekhandel Almelo en Hilarius Broekhuis Het boek `Van Vriesen Aa tot Broke, een cultuurhistorische beschrijving van het Almelose platteland' is vanaf donderdag 18 maart 2010 voor EUR32,95 verkrijgbaar bij Boekhandel Almelo aan de Grotestraat 20 en boekhandel Hilarius Broekhuis aan de Koornmarkt 24 in Almelo.