Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA moedigt Vlaams concept van inburgeringscoaches aan (17/03/10)

N-VA beschouwt een stevig Vlaams inburgeringsbeleid essentieel als tegengewicht voor het lamentabele federale migratiebeleid. Vanuit die intentie nam minister Geert Bourgeois het concept van zogenaamde inburgeringscoaches op in zijn beleidsnota. Inburgeringscoaches zijn ingeburgerde nieuwkomers of mensen uit de ontvangende samenleving die zich vrijwillig ontfermen over nieuwkomers. De inburgeringscoach ondersteunt de nieuwkomer bij het leren en in de praktijk brengen van de Nederlandse taal en bij het wegwijs worden in de Vlaamse samenleving.

Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA) vroeg de minister in de commissie Inburgering naar de stand van zaken en naar zijn concrete plannen rond dit concept. Minister Bourgeois antwoordde dat drie kandidaat-promotoren reageerden op de oproep vanuit het Europees Integratiefonds, dat middelen vrijmaakt om een concept van inburgeringscoaches uit te werken. Het project van de Volkshogeschool Regio Antwerpen Vorming Plus kreeg hierbij de hoogste score.

Begin maart 2010 werd de eerste fase gestart waarbij een inventarisatie wordt gemaakt van goede praktijken en het formuleren van aanbevelingen. Dit zal zes maanden in beslag nemen. In een tweede fase wordt dan aan concept- en materiaalontwikkeling gedaan. Concreet betekent dit dat vanaf september 2010 het nodige materiaal ontwikkeld wordt en vanaf november 2010 in 2 gemeenten een proefproject wordt opgestart. Een stuurgroep met afgevaardigden uit de administratie, het Vlaams minderhedencentrum en het kabinet Bourgeois, zal de uitvoering van dit project van dichtbij volgen.

Dit initiatief sluit nauw aan bij het werkbezoek dat minister Bourgeois in februari aan zijn Nederlandse collega van der Laan bracht. Het systeem bestaat in Nederland reeds langer: minstens 2.500 vrijwilligers leveren er als inburgeringscoach erg nuttig werk.

Willy Segers: We zijn ervan overtuigd dat dit initiatief ook zeker in Vlaanderen moet lukken. Voor alle duidelijkheid: het werken met inburgeringscoaches is geen vervanging van het reeds bestaande inburgeringstraject met taallessen Nederlands, maatschappelijke oriëntatie en loopbaanoriëntatie. Het is echter een complementaire aanpak die ons zeer zinvol lijkt, vooral omdat die specifiek gericht is op ontmoeting, veel praten en samen activiteiten ondernemen zoals museumbezoek, winkelen, sporten, enz. Algemeen bekeken is dit een ideale manier om de nieuwkomer een extra steun te bieden in het verwerven van de Nederlandse taalkennis en de Vlaamse samenleving sneller en beter te leren kennen. In moeilijkere regios, zoals bvb. de Vlaamse Rand, is elk initiatief van deze aard onontbeerlijk."

Auteur:
Willy Segers
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be