European Parliament

De EU zonder grenzen - ook voor houders van visa voor langere duur

Visumbeleid - 15-03-2010 - 17:55 Een uitwisselingsstudent ©BELGA/IMAGESOURCE

Een uitwisselingsstudent ©BELGA/IMAGESOURCE

Een Argentijn die voor een Frans bedrijf in Spanje werkt, kan niet voor een vergadering op zijn visum voor verblijf van langere duur naar Frankrijk reizen. Althans niet voor 5 april wanneer de nieuwe verordening in werking treedt. Deze zal ingezetenen van buiten de EU toestaan om op een visum voor langere duur naar de meeste andere lidstaten te kunnen reizen onder dezelfde voorwaarden als iemand met een verblijfsvergunning.

De nieuwe wet zorgt voor het einde van de huidige "simpelweg onaanvaardbare situatie," aldus rapporteur Carlos Coelho (EVP, PT). "Wij spreken over absurde situaties, zoals een student, die met een visum in België mag studeren, maar niet naar een gespecialiseerde bibliotheek in Nederland kan om informatie te verzamelen voor zijn thesis, of niet voor een weekendje naar Barcelona kan." Coelho merkte verder op dat afgelopen jaar "meer dan 1 miljoen mensen de dupe werden van deze beperkingen ".

Studeren met een visum voor langere duur

Momenteel mogen houders van een visum voor langere duur, bijvoorbeeld studenten of schoolkinderen op studiereis, wetenschappers en onderzoekers, niet naar andere lidstaten reizen gedurende hun verblijf en zij mogen zelfs niet door andere lidstaten reizen op weg naar hun land van herkomst. Een situatie die niet strookt met één van de grondprincipes van de EU: het vrij verkeer van personen. Deze situatie zou Europa minder aantrekkelijk kunnen maken voor wetenschappers uit derde landen, waardoor veel talent Europa links zou kunnen laten liggen.

Het Portugese parlementslid Rui Tavares (GUE/NGL) noemt de huidige situatie daarom "verlies wat betreft de mobiliteit van onze arbeidskrachten en van onze wetenschappelijke gemeenschap."

Volgens Coelho zullen"buitenlandse studenten die in de EU komen studeren het meeste baat hebben bij de nieuwe wetgeving".

Reizen in familieverband

Het huidige verbod om de interne grenzen over te steken is niet alleen lastig om professionele redenen. Houders van een visum voor langere duur krijgen ook in hun privéleven met de beperkingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Marokkaan die tijdelijk in Frankrijk verblijft en niet via Spanje op familiebezoek kan gaan in Marokko. Het nemen van een rechtstreekse vlucht is de enige optie.

Met de nieuwe wetgeving zal een visum voor langere duur (meer dan drie maanden) dezelfde voordelen hebben als een verblijfsvergunning. Een visum zal verder maximaal één jaar geldig zijn. Als een ingezetene van een derde land langer mag blijven, moet het visum voor langere duur voordat het verlopen is, worden vervangen door een verblijfsvergunning.

Volgens Coelho zal de nieuwe wetgeving "geen extra veiligheidsrisico's" in het Schengengebied met zich meebrengen aangezien de gebruikelijke alarm- en controlemechanismen van het Schengengebied van kracht zullen zijn.